НОВИНИ

Кремъл: Целите на Русия в Украйна могат да бъдат постигнати само с военна сила

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:12, 14.03.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин заяви, че залогът на войната в Украйна е самото съществуване на руската държава. За момента целите на Русия в Украйна могат да бъдат постигнати само с военна сила, обяви Кремъл. И подкрепи тези думи с ракетна атака срещу Краматорск и ожесточен натиск върху отбраната на Бахмут.

Един човек загина и трима са ранени при руска ракетна атака срещу източния град Краматорск. Шест жилищни блока са засегнати.Ударът последва изявление на президента Зеленски, че бъдещето на Украйна зависи от изхода от битките на изток, включително в и около Бахмут.

"Много е трудно на изток - много болезнено. Трябва да унищожим военната мощ на врага. И ние ще го унищожим. Билохоривка и Маринка, Авдеевка и Бахмут, Въгледар и Камянка и всички други места, където сега се решава какво ще бъде нашето бъдеще, където се води битка за бъдещето на всички украинци", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Президентът и украинското командване са взели решение отбраната на Бахмут да продължи. Според проруски сепаратистки командир, в района са концентрирани от 7000 до 10 000 украински бойци.

За да предотвратят прехвърляне на украински сили към Донбас и Бахмут, руските сили започнаха нова офанзива срещу Купянск, в Харковска област. Градът беше окупиран за няколко месеца, но руската армия се изтегли след украинска контраофанзива през септември.

Не може да има разговори за мирно решение, ако Киев пренебрегва новите реалности, обяви днес Кремъл. Президентът на Русия беше на посещение в завод за хеликоптери в източен Сибир. По думите на Путин Русия търпеливо се е опитвала в продължение на десетилетия да поправи отношенията с Украйна, но ситуацията се променила след държавния преврат през 2014 г.

Снимки: БГНЕС

"За нас това е не просто борба за геополитическо състояние, за нас това е борба за съществуването на самата руска държавност, защото нашият противник - преди го наричах партньор - има една задача и тази задача е да разклатят кораба, да разбият Русия на части", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

Путин обвини Запада, че използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия, за да ѝ нанесе "стратегическо поражение".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет души са задържани при спецакцията в Пазарджишка област
Девет души са задържани при спецакцията в Пазарджишка област
Българи атакуват офроуд маратон в Тунис
Българи атакуват офроуд маратон в Тунис