НОВИНИ

България ще реагира след посегателството срещу центъра в Скопие и казуса с клубовете в Битоля и Охрид

Александър Марков
от Александър Марков
12:00, 17.03.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще обсъди с европейските ни партньори действията на властите в Скопие след вчерашното посегателство срещу българския културно-информационен център там и решенията за отхвърляне на имената на българските клубове в Битоля "Иван Михайлов" и в Охрид "Цар Борис III". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

РСМ отхвърли и искането за съгласуване на името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид

Йотова, съвместно с външния ни министър Николай Милков, коментираха, че не вярват в твърдението на македонските власти, че нападението над българския културен център в Скопие е само криминално деяние.

Прокуратурата в РСМ за посегателството срещу българския център: Към момента всичко сочи, че става въпрос за кражба

Според вицепрезидента досега всички подобни случаи се представят от властите в Северна Македония като криминално деяние, за да не се търси политически контекст.

Демерджиев разговаря с колегата си в РСМ Оливер Спасовски за посегателството над българския център в Скопие

"Приемането на френското предложение от страна на Република Северна Македония беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и преговори на РСМ към ЕС. Оттам нататък всички действия за мен са връщане назад - от палежа на клуба в Битоля, до посягане на българската културна институция - това е официална институция на българската държава. Всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия. Няма нито един знак, че правителството в Северна Македония иска първо да сложи край пред този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в Северна Македония по отношение на всичко българско, както и конкретни решения на, както те казват - криминални прояви", каза Илияна Йотова.

Българският културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябва да смени името си

От външното министерство заявиха, че решенията влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти за равни права за всички граждани.

"Задминаха се вече ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и български организации там. Сега вече и българската държава става обект от вчера на подобни атаки. За мен тенденцията е очевидна и тази безнаказаност поражда склонност към нови провокации и престъпления", заяви Николай Милков.

Поредно посегателство срещу български културен център в Скопие (ОБЗОР)

По-рано днес МВнР излезе с позиция по повод на решенията на Скопие за имената на българските клубове в Битоля и Охрид. От външно изтъкват, че от проверени близо 17 000 неправителствени организации, са отхвърлени имената само на двата български клуба.

Напомнят и че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) "не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред".

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен интерес към първия двубой на Аржентина като световен шампион
Огромен интерес към първия двубой на Аржентина като световен шампион
Пьотр Нестеров е полуфиналист в Египет
Пьотр Нестеров е полуфиналист в Египет