НОВИНИ

Поредно посегателство срещу български културен център в Скопие (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
17:43, 16.03.2023
Чете се за: 06:17 мин.
По света
Слушай новината

Посегателство срещу българския културно-информационен център в Скопие - единственият ни държавен културен институт там. Тази нощ неизвестни лица са проникнали в сградата на центъра и са нанесли материални щети, съобщи директорът на центъра Антония Велева.

Инцидентът се вписва в дълга поредица нападения срещу частните български клубове в Битоля и Охрид, приети закони срещу имената им и антибългарска истерия.

Министерството на външните работи определи инцидента като "посегателство срещу самата българска държава".

Посегателството се случва в деня, в който специална правителствена Комисия за имената на сдруженията в югозападната ни съседка реши да препоръча на министъра на правосъдието сдружението "Иван Михайлов" в Битоля да бъде заличено заради името си. Според комисията името "е провокация към националните чувства на македонския народ".

Комисията за имената в РСМ: Името на центъра "Иван Михайлов" е провокация към македонския народ

Все още не е ясно дали взломът в центъра ни е обикновен вандалски акт, кражба на техника или престъпление от омраза.

Посегателството срещу българския културно-информационен център е станало късно снощи, свидетелства директорът му Антония Велева.

"През нощта предполагаме, че е извършено влизане с взлом в Културно-информационния център през странична стена на самия център. Това е изключително обезпокоителен факт, тъй като Културно-информационният център на България е един обект от изключителна важност за нашата държава. Това е институционален обект", заяви Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие.

Посегателство срещу българския център в Скопие

Сигнално-охранителната система се е задействала и персоналът веднага е разбрал за взлома.

"Видяхме една дупка, която е в конферентната зала. Нарушена е целостта на гипсокартонената стена, която граничи със стъклена врата от външната стена. Просто зее една дупка", допълни Антония Велева.

Разрушена е стената към конферентната зала на центъра, като е взета част от компютърната конфигурация. Не е ясно колко са извършителите и дали камерите са ги записали.

"Камерите, с които разполагаме, са насочени към фасадата и вероятно не са видели, ако евентуално е станало в същия период от време, когато е имало индикации, задействане на самите сензори, но пак казвам - всичко това са спекулации, оставям на органите на реда да констатират заедно с камерите, които ние ще предоставим като записи и всичко останало, да си свършат работата те", добави Антония Велева.

Министерството на външните работи реагира с позиция, че посегателството срещу центъра не е просто акт на вандализъм.

"Независимо от мотивацията на извършителите престъплението е посегателство срещу самата българска държава в лицето на държавна институция", заявяват от МВнР.

Съгласно специална спогодба между двете държави София и Скопие имат право на по един държавен културен институт, като двете страни трябва да гарантират нормалното им функциониране.

Директорът на българския център в Скопие: Нанесени са щети на стената на конферентната зала

Заради инцидента в Министерството на външните работи беше извикан и посланикът на РСМ у нас Агнеса Руси-Поповска. Пред нея е изразена сериозната загриженост на държавата за извършеното престъпление.

"Това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания", заявяват от Министерството на външните работи.

Новата сграда на центъра беше открита в края на ноември в присъствието на посланика на Европейския съюз в Скопие сър Дейвид Гир, министрите на културата на двете страни, културни и обществени дейци от София и Скопие.

"Основната цел на нашата институция е за изграждане на мостове, които сближават нашите общества на нашите две държави", каза още Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие.

Поредица от нападения бяха извършени срещу частните български културни центрове в Охрид и Битоля, като те бяха подпалвани, срещу тях беше стреляно, а към момента специална комисия решава дали да препоръча затварянето им заради имената, считани в Скопие за спорни.

Взломът се случва в деня, в който Комисията за имената на сдруженията и организациите в Република Северна Македония реши, че името на българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" накърнява националните чувства на "македонския народ", защото, според комисията, е име, свързано с фашистката идеология и се очаква министърът на правосъдието да реши да го закрие. Усилията на другия ни център - "Цар Борис Трети" в Охрид да запази статута си са отхвърлени преди часове от Комисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саутгейт повика Айвън Тоуни за мачовете с Италия и Украйна за Евро 2024
Саутгейт повика Айвън Тоуни за мачовете с Италия и Украйна за Евро 2024
Заради проверките в зеленчуковите борси: Много търговци не отвориха складовете си
Заради проверките в зеленчуковите борси: Много търговци не отвориха складовете си