НОВИНИ

Откриха ли американския дрон?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:25, 16.03.2023
Чете се за: 03:45 мин.
САЩ
Слушай новината

Пентагонът разсекрети видеокадри от инцидента с американски дрон, паднал в Черно море след прихващане от руски самолети. Това е първи пряк сблъсък между двете сили след началото на войната в Украйна, който влоши допълнително и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва.

Вижте момента на сблъсъка между руските изтребители и американския дрон

Според севастополски сайт руските военни са открили отломките на безпилотния апарат с подводен робот на 60 км от Севастопол, на дълбочина около 900 метра. Информацията не е потвърдена от официални източници.

Кадрите в 40-секундното видео на Пентагона са монтирани, но показват събитията в действителната им последователност. Заснет е руски Су-27, който доближава американския дрон и изхвърля гориво, за да повреди безпилотния апарат. Стига се до загуба на сигнал след друга маневра на руски самолет, която според Пентагона, завършва със сблъсък. Вижда се и повреденото витло на дрона. Впоследствие машината е станала неуправляема.

Руската страна отрича физически сблъсък и твърди, че дронът е паднал след прекалено рязка маневра. Руски кораби са били забелязани в района на падането, но досега няма данни за извадени отломки. Преди удара дистанционно са били изтрити всички данни, съобщиха Съединените щати.

Версиите на Вашингтон и Москва за сваления дрон над Черно море

"Вероятно дълбочината там е 1200 или 1500 метра. Операция по изваждане на тази дълбочина би затруднила всеки- това първо. И второ - вярно е, че нямаме кораби там, но имаме много приятели и съюзници в района", каза ген. Марк Мили, председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ.

Видеото беше публикувано след телефонни разговори между началник-щабовете и министрите на отбраната на двете страни. Държавният департамент посочи, че случаят се разследва.

"На този етап не мога да се произнеса за мотив или намерение. Мога да кажа обаче, че това е безразсъдно и опасно действие. Но ще оставим разследването да продължи", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Според руската дипломация Съединените щати са пренебрегнали ограниченията за полети над Черно море, наложени от Москва след началото на войната в Украйна.

"Те казаха, че Съединените щати ще продължат да летят където си поискат "в съответствие с международното право". По тази логика пространството около Съединените щати е със същия статут като пространството около Черно море", каза Сергей Лавров- министър на външните работи на Русия.

Падналият дрон може да лети на височина до 15 хиляди метра в продължение на 27 часа с основна цел - разузнаване.

Американският боен дрон "Рийпър" е смятан за най-смъртоносният в света

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради проверките в зеленчуковите борси: Много търговци не отвориха складовете си
Заради проверките в зеленчуковите борси: Много търговци не отвориха складовете си
Кои са най-честите причини за инциденти с влакове у нас?
Кои са най-честите причини за инциденти с влакове у нас?