НОВИНИ

Версиите на Вашингтон и Москва за сваления дрон над Черно море

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:25, 15.03.2023
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Ожесточен словесен сблъсък между Съединените щати и Русия след инцидента с американския дрон в Черно море. Повече от 24 часа след свалянето на безпилотния летателен апарат - какво се е случило, остава неизвестно. Вашингтон обвини Москва в "безразсъдно поведение", заради умишлено увреждане на дрона. Русия отрича двата изтребителя Су-27 да са осъществили контакт с дрона и определи случилото се като "провокация".

Предполага се, че инцидентът е станал в международното въздушно пространство, на 120 километра от Кримския полуостров. Американският дрон MQ-9 "Рийпър" е излетял от Румъния. Подобни апарати има в базата "Къмпия Турзий" в окръг Клуж.

В 384-я ден от войната в Украйна, напрежението между Съединените щати и Русия се пренесе над Черно море. От Пентагона твърдят, че американски дрон се е разбил вчера сутринта, малко след 8 часа българско време в международните води на Черно море. Решението за свалянето му е взето от американски военни, след повече от половинчасово напрежение в небето с два руски изтребителя Су-27.

"Извършеното от руските пилоти е било "небезопасно и непрофесионално". Това, което видяхме - беше изтребител да изхвърля гориво по пътя на апарата, след това самолетът се доближава прекалено близо, и поврежда витлото на MQ-9. Според нас и руският самолет е претърпял щети", заяви Пат Райдър, говорител на Пентагона.

След сблъсъка дронът не е бил способен да продължи да лети, уточняват от Пентагона.

Американският боен дрон "Рийпър" е смятан за най-смъртоносния в света

Москва има напълно различна версия.

"Системите за управление на руските Военновъздушни сили засякоха американски дрон, летящ към руската държавна граница. Безпилотният самолет беше с изключени транспондери. В резултат на рязка маневра, дронът е извършил неконтролиран полет, със загуба на височина, в резултат на което се е разбил във водната повърхност. Руските изтребители не са използвали оръжие, не са влизали в контакт с апарата и се върнаха благополучно в базата", каза Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Руският посланик във Вашингтон беше привикан спешно в Държавния департамент.

"Дронът е летял с изключени транспондери. Навлязъл е в територия, определена като зона, в която се провежда "специалната военна операция". Според нас това е истинска провокация", посочи Анатолий Антонов, посланик на Русия в САЩ.

От Вашингтон съобщават, че дроновете, разположени от Съединените щати в района на Черно море, се използват само за наблюдение. Апаратите от този модел могат да бъдат въоръжени с ракети Хелфайер, но сваленият апарат не е имал оръжие.

"Съединените щати ще продължат да летят и да действат навсякъде, където международното право позволява . Задължение на Русия е да управлява военните си самолети по безопасен и професионален начин", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

От Москва коментираха, че след инцидента не е имало контакт на високо равнище с Вашингтон. По думите на говорителя на Кремъл, отношенията между Русия и Съединените щати са в "печално състояние".

Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва след инцидента над Черно море?

Ако сблъсъкът между дрона и руските изтребители бъде потвърден, това ще бъде първия директен контакт между военни машини на двете държави от началото на войната в Украйна. Отломките на сваления дрон все още не са открити. До тях се опитват да достигнат, както американците, така и руснаците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иво Илиев спечели бронзов медал от Европейското първенство по борба до 23 години в Букурещ
Иво Илиев спечели бронзов медал от Европейското първенство по борба до 23 години в Букурещ
Шарл Льоклер с 10 места наказание за Саудитска Арабия
Шарл Льоклер с 10 места наказание за Саудитска Арабия