НОВИНИ

Мъж от Дупница беше осъден ефективно за купуване на гласове

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:16, 15.03.2023 (обновена)
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Слушай новината

Почти шест месеца след изборите от 2 октомври вече има осъден за купуване на гласове. Присъдата е ефективна - 7 месеца затвор, при това при първоначален строг режим.

Купуването на гласове е престъпление от 2006 година, а повечето присъди са условни. Не са малко и разследванията и акциите преди избори, които завършват с оправдателни присъди.

Защо повечето наказания са ниски, дори и символични? Отговорът на този въпрос е възможно най-лесен, защото се се съдържа в закона. В глава трета, раздел трети от Наказателния кодекс са фиксирани престъпленията против избирателните права на хората.

  • За покупка на гласове наказанието е от 1 до 6 години затвор и глоба.
  • За организация на търговия с гласове горната граница е завишена на 7 години, но долната си остава 1 година. Тук е завишена горната граница на глобата.
  • Най-леко е наказанието за продажба на глас, то е до 3 години, като няма долна граница. Тук разбира се, законодателят е предвидил и доста по-ниска глоба.
  • Така ако подсъдимият е с чисто съдебно минало и адвоката му го посъветва да признае вина или да поиска споразумение - присъдата винаги става условна.

Това, което се забелязва като практика на съдилищата е, че при такива присъди дават един дълъг изпитателен срок от три години. Макар и рядко, но ставаме свидетели и на ефективни присъди. Повечето са до една година. Такъв е и случаят с 45 годишен мъж от Кюстендил, който е признал, че предлагал между 30 и 100 лева на хора от града, за да гласуват за определена партия на изборите през октомври миналата година.

Седем месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим. Толкова ще лежи 45-годишен мъж от Дупница, след сключено споразумение с прокуратурата. Той се е признал за виновен по две престъпления.

"Едното от тях е, че заедно с неустановено по делото лице е предлагал имотна облага на различни лица от община Дупница. Става въпрос за парични суми от 30 до 100 лева по списък с лица, които имат избирателни права, като целта е била те да гласуват за определена политическа партия", заяви Владимир Владимиров, "Връзки с обществеността" на Районен съд - Дупница.

Мъжът признал още, че е дал 100 лева на свой съгражданин, за да гласува за определена партия.

"По отделно и за двете престъпления наказанието, което съдът определя е 7 месеца лишаване от свобода. Законът предвижда в този случай да се избере най-тежкото от двете в случая те са еднакви, за това и крайното решение е 7 месеца лишаване от свобода", каза още Владимир Владимиров.

Съседите му не вярват да е извършил престъплението:

- Няма такива неща, глупости. Казвам ви, това са измишльотини.
- Там стана една не знам каква, нещо наклеветен без да има за какво.
- Добро момче е, нема нищо, но всеки има различно мнение. Има някои го мразят, в България е така - мразиш ли някой, ще го натопиш, имало, нямало, да му направиш лошо. Така и той си изпати.

Мъжът е с богато криминално досие. Осъждан е 6 пъти за кражби, измама и управление на моторно превозно средство без книжка, съобщиха от съда в Кюстендил.

Оказва се, че през последните 15-ина години ефективните присъди за изборна търговия са получавали именно подсъдими, които вече са били осъждани преди това.

Ако сравняваме обаче шумните акции и показните арести с влезлите в сила осъдителни присъди - те наистина са малко. Това престъпление изглежда лесно за разследване, но се оказва - не толкова лесно за доказване. Всички сме виждали и чували за намерените списъци. Пред съда, обаче се явяват свидетели, които твърдят, че това са списъци за кръщене или нещо друго, тетрадките пък били вересиите в местните бакалии. Други свидетели, които първоначално са дали едни показания, пред съда вече са забравили какво се е случило и така не са малко делата, които приключват с оправдателни присъди. А има и разследвания, които се прекратяват преди да бъдат внесени в съд защото не се събират достатъчно доказателства.

Свидетелите далеч не са единственият проблем при доказването на такова престъпление. То е особено и много прилича на корупцията - дори можем да кажем, че е корупционно престъпление, защото някой подкупва друг да гласува за определен кандидат или листа. Такъв тип престъпления е нормално да се разследват и със специални разузнавателни средства, а в случая с изборната търговия възможностите за прилагане на СРС-та са ограничени.

Все пак ако има малки промени в закона - разумно завишаване на наказанията и повече възможност за прилагане на СРС-та може да се стигне до значително по-добри крайни резултати. СРС-тата в този случай обаче са нож с две остриета. Сега законът предвижда само прокурор да може да поиска прилагането им за престъпления срещу политическите права на гражданите, т.е. МВР и другите служби не могат - защото те са подчинени на изпълнителната власт, която е политическа. Причината е това да не се ползва превратно срещу политическия опонент.

По темата работят: Иво Никодимов, Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гран при на Австрия остава във Формула 1 поне до 2027 година
Гран при на Австрия остава във Формула 1 поне до 2027 година
Европейската атлетическа асоциация удължи санкциите срещу състезатели от Русия и Беларус
Европейската атлетическа асоциация удължи санкциите срещу състезатели от Русия и Беларус