НОВИНИ

Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва след инцидента над Черно море?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:25, 15.03.2023
Чете се за: 06:50 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва и как ще се отрази това на войната в Украйна - това са въпросите, които светът си задава след вчерашния инцидент над Черно море. Американски дрон беше прихванат от руски изтребители, след което беше свален дистанционно от американските пилоти. Според САЩ е имало контакт между двете машини, според Русия - такъв не е бил осъществен. Вашингтон и Москва трябва да решат въпроса по между си, но този инцидент нямаше да се случи, ако Русия не беше нахлувала в Украйна, каза говорител на Европейската комисия.

Американският дрон "Рийпър" е смятан за най-смъртоносния боен дрон в света

Вчера сутринта, по време на рутинен полет за наблюдение американският дрон MQ-9 Рийпър, е прихванат от два руски изтребителя Су-27. Действието се разиграва на около 120 км югозападно от бреговете на полуостров Крим, твърди "Ню Йорк Таймс". Прихващането не е прецедент, но след около 30 минути, Вашингтон е принуден да свали безпилотния летателен апарат. Американските военни твърдят, че руският самолет е закачил една от перките на дрона, както и че пред него е изливано гориво няколко пъти.

"Това, което видяхме, е как изтребител излива гориво точно пред дрона, след което се приближава толкова близо до него, че нанася щети на перката му. Според нас, руският изтребител вероятно също е получил щети. Доколкото ни е известно, руският самолет се е приземил успешно. Най-важното в случая е, че да прихванеш самолет не е нещо необичайно. Необичайно е поведението на руските пилоти", заяви Пат Райдър - говорител на Пентагона.

Руски изтребител закачи перката на американски дрон над Черно море

Според САЩ, поведението на Русия е "неуместно, безотговорно и опасно". Москва твърди, че контакт между летателните апарати не е имало.

"Полетът на дрона се е осъществявал с изключени транспондери, в нарушение на границите за временно използване на въздушното пространство, установено за целите на специалната военна операция, с което са запознати всички, използващи международното въздушно пространство, и което е публикувано в съответствие с международните стандарти. С цел идентифициране на нарушителя бяха вдигнати дежурни изтребители. След рязка маневра, дронът премина в неуправляем полет със загуба на височина и се удари във водната повърхност. Искам да подчертая - руските изтребители не са използвали въоръжението на борда, не е имало контакт с безпилотния летателен апарат и са се върнали благополучно на летището, на което са базирани", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

След сблъсъка между дрон и изтребител над Черно море - размяна на обвинения между Вашингтон и Москва

Посланикът на Москва във Вашингтон беше привикан в Държавния департамент за протестна нота. Пред журналисти Анатолий Антонов определи инцидента като провокация и попита каква ли би била реакцията ако руски дрон прелети близо до Ню Йорк или Сан Франциско. Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че на Антонов е било казано Русия да внимава повече когато ползва международното въздушно пространство, особено когато наблизо има американско оборудване.

От Пентагона обещаха, че ще покажат видео от съприкосновението между руския изтребител и американския дрон. Сега голямата надпреварата ще бъде кой ще стигне до останките на Рийпъра. От САЩ правят всичко възможно да обезопасят периметъра, защото ако Русия стигне до машината първа, така ще има достъп до секретни американски военни технологии.

"Мисля, че задача номер едно ще бъде твърдостта и яснотата, с която ще реагират Съединените щати. Като целта е да се покаже, че не искаме нашата собствена слабост или нерешителност да се използва от руснаците и да ги насърчи да опитат нещо друго или да приложат този подход по отношение на друг летателен апарат", каза Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

САЩ ще публикуват кадри от сблъсъка над Черно море, Русия отхвърля твърденията за сблъсък

И още реакции - от Кремъл заявиха, че изявлението на Министерството на отбраната е достатъчно изчерпателно, но Песков отново каза, че американско-руските отношения са в "плачевно състояние", че всяка държава е в правото да защитава интересите си, и за пореден път подчерта, че Москва е готова за "конструктивен диалог". Турция заяви, че следи отблизо инцидента.

Става дума за първият известен физически контакт между армиите на двете страни от началото на войната в Украйна, пише вестник "Ню Йорк Таймс", а според "Уолстрийт джърнъл", случаят показва пред какви предизвикателства се изправят всички - пряко или непряко, замесени в украинския конфликт. Инцидентът предизвика множество реакции на Капитолия - как Съединените щати трябва първо да подпомагат Украйна, но и да гарантират, че няма да се стигне до конфликт между Русия и НАТО. Фактът, че става въпрос за безпилотна машина предполага, че няма да се стигне до ескалация, тъй като не е замесен човешки живот, коментират политици и експерти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев за инцидента над Черно море: Всеки ден от тази война увеличава риска за мира в глобален аспект
Радев за инцидента над Черно море: Всеки ден от тази война увеличава риска за мира в глобален аспект
Наводнение след опустошителното земетресение в Турция взе 10 жертви
Наводнение след опустошителното земетресение в Турция взе 10 жертви