НОВИНИ

Радев за инцидента над Черно море: Всеки ден от тази война увеличава риска за мира в глобален аспект

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:27, 15.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Президентите на Румъния и България също коментираха инцидента със сваления американски дрон. Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Според Румен Радев конфликтът в Украйна вече прераства в глобален икономически сблъсък. Смята, че трябва да се направи всичко възможно да не се допусне да прерасне в глобален военен сблъсък.

"Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък. Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения. Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море. Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо", каза Радев.

Президентите на България и Румъния отново осъдиха руската агресия в Украйна и заявяват подкрепа и солидарност с Киев в борбата за независимост, суверенитет и териториална цялост. Според Румен Радев, ако този конфликт продължи във времето, ще разшири своя териториален обхват и форми на военни стълкновения. И даде конкретни примери от последната година.

"Инцидентът с дрона вчера е тежък и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна", коментира румънският президент Йоханис.

Шенген е приоритетна цел за Румъния и България и ще се положат нужните усилия това да стане факт до края на година, потвърдиха президентите Йоханис и Радев. Въпреки рекордния мигрантски натиск, двете страни показват способности да се справят с този проблем,каза Румен Радев и посочи,че по последните данни по Балканския маршрут натискът намалява, заради по-стрикната охрана на българо-турската граница и залавянето на нелегалните мигранти вътре в страната.

"Това са очевидни доказателства, че ние се борим активно с нелегалната миграция", заяви Румен Радев.

Президентът отбеляза, че тук се залавят нелегалните трафиканти, но икономическите и организационните центорве на мащабната международна мрежа за нелегален трафик са извън нашите две страни, и на север и на запад от нас.

"България вече предлага на ЕС тук да създадем един център с представители на специалните служби на всяка една страна, която е под влияние на Балкански маршрут, така че ние да обменяме своевременно информация, да правим съвместни акции. Не само ние тук да хващаме хората, които транзитират нелегални мигранти, но да удряме финансовите и организационни центрове на нелегалния трафик. Това е бизнес с огромни парични възможности в момента. Ако ние не се обединим да координираме нашите усилия, да работим активно, съвместно да организираме акция за борба с нелегалния трафик, трудно ще се справим с този проблем сами", коментира Радев.

"Румъния и България са перфектно подготвени за присъединяване към Шенгенското пространство - изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство", добави румънският му колега.

Президентите подписаха политическа декларация за издигане на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките ни по бокс научиха жребия си за световното първенство в Индия
Националките ни по бокс научиха жребия си за световното първенство в Индия
Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва след инцидента над Черно море?
Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва след инцидента над Черно море?