НОВИНИ

Експерти за сваления американски дрон: Ще се търси дипломатическо решение

Николай Минков
от Николай Минков
18:11, 15.03.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Изключително опасен, безпрецедентен инцидент, провокация и дори акт на агресия. Така експерти по национална сигурност у нас коментираха свалянето на американския дрон в Черно море от Русия.

Открита провокация. Така експерти по национална сигурност определиха атакуването на американски дрон от руски изтребители.

"Изключително опасен инцидент, тъй като това е първото директно съприкосновение между руски и натовски сили, в случая американски самолет. Доброто в случая е, че това е бил безпилотен самолет. В противен случай последиците биха били изключително тежки", казва Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност.

"Това не е инцидент. Това са съвсем преднамерени провокационни действия от страна на Русия, но вече въобще ще изключи тази хипотеза и ще трябва всички да признаят, че това е акт на военна агресия", коментира Тодор Тагарев - бивш министър на отбраната.

Американският боен дрон "Рийпър" е смятан за най-смъртоносния в света

Твърденията на Кремъл, че прихващането на дрона било предизвикано от навлизането му в забранено за полети въздушно пространство, не отговарят на международното право.

"Никой не може да затвори въздушно пространство за година, защото щял да прави някаква операция там. И най-малкото, защото това не е руско въздушно пространство. В този смисъл Русия няма някакви особени права над това пространство. Това, че тя е обявила някакви ограничения, няма нищо общо с международните норми", заяви Тодор Тагарев.

"Русия се опитва да направи на практика, като една нейна зона на влияние - вътрешно море, така да се каже , или вътрешно езеро, което е абсолютно недопустимо. Черно море е зона за отговорност на НАТО и НАТО има гаранции и ангажимента да предостави всички гаранции за сигурност на черноморските държави", допълва Йордан Божилов.

Според двамата сега e ред на дипломацията, но не изключват и нов агресивен ход на Кремъл.

"Мисля, че на този етап нито една от двете страни няма интерес да засилва напрежението и ще се приключи с дипломатическо решение. Освен ако Русия не се опита да достигне до този безпилотен самолет и да го присвои, тъй като това са изключително секретни технологии", коментира Йордан Божилов.

Още преди началото на войната руски изтребители нееднократно нарушаваха източния фланг на НАТО, което принуждаваше български и румънски прихващачи да бъдат активирани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казанлък Волей не остави шансове на ДКС Варна в първия четвъртфинален дуел
Казанлък Волей не остави шансове на ДКС Варна в първия четвъртфинален дуел
Полицията в Египет откри медала, откраднат от дома на Мохамед Салах
Полицията в Египет откри медала, откраднат от дома на Мохамед Салах