НОВИНИ

Трябва да увеличим капацитета на отбрана в Европа, заяви еврокомисарят Тиери Бретон

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 15.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон е на посещение у нас с мисия да преговаря за боеприпаси за Украйна.

Последната среща на Бретон с представители на отбранителната индустрия у нас бе във ВМЗ Сопот. Визитата на Тиери Бретон, която е закрита за медии, той е посетил няколко цеха за боеприпаси, но той няма интерес към определени артилерийски снаряди, а се интересува от възможностите за производство и капацитета, с който разполага военно-промишленият ни комплекс.

МС: Не е обсъждан нов договор за предоставяне на военна помощ за Украйна

България е първата страна, с която еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон започна обиколката си за проучване на възможностите за изпълнение на Европейския план за увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси в общността. Планът предвижда европейска помощ за 15 оръжейни компании в 11 държави членки.

"Миналата седмица имахме много важна среща с министъра на отбраната в Стокхолм и с моя колега Жозеп Борел. Обсъдихме необходимостта да увеличим капацитета на отбранителната индустрия на Европа, да увеличим количеството боеприпаси, да засилим сигурността. За да постигнем това решихме, че може да предложим договор за отбранителната индустрия и да гарантираме, че тя ще успее да изпълни този договор. Има много нужди през последните дни, особено в Европа и трябва да увеличим капацитета. Решихме да посетим държавите, чиято отбранителна индустрия има желание да увеличи капацитета си. Ето защо започнахме от България, която има традиции и богата история в тази сфера и вие сте много важен партньор за Европа", коментира Бретон.

Тиери Бретон изтъкна, че няма конкретни изисквания към държавите за производство на точно определени оръжия и боеприпаси. Това ще е съобразено с техния капацитет. Ако всички страни членки на НАТО и на ЕС увеличат бюджетите си за отбраната до 2% от БВП, така ще се увеличи значително ефектът от новите сделки, коментира още Бретон.

Той посети ВМЗ Сопот заедно със служебния министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Коментира се увеличаването на капацитета на отбранителната ни индустрия за произвеждане на повече боеприпаси, които са необходими за попълване на запасите. Както знаете, запасите от определени муниции на държави членки от ЕС, включително на НАТО, са на изчерпване, затова е необходимо да бъдат произведени по-голямо количество боеприпаси", обясни министърът.

Тиери Бретон обяви още, че по Плана за страните ще бъдат отпуснати значителни средства, които ще повишат капацитетът и възможностите на оръжейната индустрия в Европа в дългосрочен план. Важен момент от разговорите по време на срещата е било увеличението производство на боеприпаси, необходими за попълване на запасите.

Допълнителните средства, които Европа отпуска, ще бъдат използвани за модернизация на нашия военно промишлен комплекс както и за подсигуряване доставката на въоръжение и системи по натовски стандарти.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анаис Шевалие - Бушие също обяви край на кариерата си
Анаис Шевалие - Бушие също обяви край на кариерата си
Пьотр Нестеров се класира за осминафиналите в Шарм Ел Шейх
Пьотр Нестеров се класира за осминафиналите в Шарм Ел Шейх