НОВИНИ

КЗП е открила 583 нарушения в търговските вериги от близо 700 проверки

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 15.03.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Досега от Комисията за защита на потребителите сме извършили 699 проверки, където сме установили 583 нарушения. Обезпокоителното е, че от тези нарушения 244 са дефинирани като упражняване на нелоялна търговска практика от страна на търговците. Това коментира в студиото на "Още от деня" Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

Той уточни, че нелоялната търговска практика е всяко едно действие на търговците, с което се въвежда в някаква заблуда средния потребител и по този начин той взима едно неинформирано търговско решение за качествата, свойствата и цената на стоките, които закупува.

"Най-често срещаната търговска нелоялна практика, която констатират нашите инспектори, е разликата на обявената цена от търговците на щанд и тази, която се таксува на касата. Това генерира един неправомерно събран доход от страна на търговците", добави Джалев.

Според него е ясно за всеки един гражданин, че по веригата производител – прекупвач – краен потребител, се случва едно необосновано високо завишаване на цената, което не е следствие на нормални икономически процеси.

Джалев посочи, че при установяване на нелоялна търговска практика се издава акт, с който се забранява тя и конкретното нарушение се санкционира съгласно закона.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС: Не е обсъждан нов договор за предоставяне на военна помощ за Украйна
МС: Не е обсъждан нов договор за предоставяне на военна помощ за Украйна
Анаис Шевалие - Бушие също обяви край на кариерата си
Анаис Шевалие - Бушие също обяви край на кариерата си