НОВИНИ

Евродепутати коментираха темата за бюджета

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:09, 15.03.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Европа
Слушай новината

Темата за бюджета коментираха евродепутати в Страсбург.

Според Андрей Новаков от ЕНП въпросът вероятно ще бъде обсъден от Комисията по контрол на бюджета, защото замразяване на доходите и увеличаване на данъците и акцизите звучи стряскащо.

Според Цветелина Пенкова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите страната ни възможно най-бързо трябва да има актуализиран бюджет с мерки, които да не позволят да се стигне до твърде висок дефицит.

"Подобни съобщения от България тук в Страсбург не са стигали от времето на служебния кабинет на Стефан Софиянски. В т.4 на доклада става ясно, че обсъждаме и обмисляме за неопределено време да отложим членството си в еврозоната и да променим валутния си курс към еврото, което са устои на държавата от преди 30 години. Валутният борд никога не е бил тема на обсъждане. Евентуални санкции от ЕК и теглене на заем от МВФ е нещо, което е било немислимо довчера, буквално", заяви Андрей Новаков, евродепутат - ЕНП.

"Прогресивен алианс на социалистите и демократите: Не бих искала така да задълбочавам страховете, защото по това, което видях изкарано в някои заглавия, че едва ли не има опасност фиксираният ни курс към еврото да бъде сменен - искам да уверя всички, че това няма как да се случи, това не е въпрос на решение на държава, ние няма как да излезе от валутния борд или в момента, бидейки в механизма ERM2 , няма как да има промяна на този курс, тоест тази стабилност е гарантирана", заяви Цветелина Пенкова, евродепутат - Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Льоклер с 10 места наказание за Саудитска Арабия
Шарл Льоклер с 10 места наказание за Саудитска Арабия
МС: Не е обсъждан нов договор за предоставяне на военна помощ за Украйна
МС: Не е обсъждан нов договор за предоставяне на военна помощ за Украйна