Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Посегателство срещу българския център в Скопие

от БНТ
13:38, 16.03.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
посегателство българския център скопие
Слушай новината

През нощта на 15 срещу 16 март 2023 г., неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на Република България в Скопие, Република Северна Македония. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше открито на 25 ноември 2022 г., посочват от МВнР.

"Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици", посочват от външно.

На среща днес в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания, посочват още от МВнР.

Тя е подчертала очакването на българската държава институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, посочват още от МВнР.

На снимката: Архив/Културно-информационен център на Република България в Скопие

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България без представителки на полуфиналите във втория ден на европейското по борба до 23 години
България без представителки на полуфиналите във втория ден на европейското по борба до 23 години
Марко Одермат спечели последния Супергигантски слалом за сезона
Марко Одермат спечели последния Супергигантски слалом за сезона