Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министерството на иновациите, МВР и ДАНС ще борят заедно корупцията по европрограмите

от БНТ
13:26, 27.06.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
прозрачност без граници българия дъното справяне корупцията
Слушай новината

Сключено е Споразумение за взаимодействие и сътрудничество между Министерството на иновациите и растежа, Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Със Споразумението се урежда сътрудничеството при извършване на съвместни действия по превенция и извършване на проверки, при наличието на данни за извършени нередности или престъпления от общ характер при разходването на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира, че Споразумението ще помогне да се активизира работата с МВР и ДАНС, за да има по-ефективни механизми за намаляване на възможностите за корупция по европрограмите.

Целта на сключеното споразумение е взаимодействието между държавните органи да допринесе за законосъобразното разходване на средствата по ЕСИФ, защитата на финансовите интереси на Европейския съюз и защитата на националната сигурност чрез установяване и оптимизиране на комуникационни канали за обмен на информация.

Между институциите ще се задълбочи сътрудничеството при анализ на информация, извършване на съвместни проверки, подпомагане и допълване в оперативен, информационен и експертен аспект, и споделяне на специализиран ноу-хау, както и всякакви други действия, които могат да допринесат за изпълнение на целите на споразумението.

В него е предвидена възможността да се организират съвместни обучения за повишаване квалификацията на служителите от администрациите в сферите на противодействието срещу нередностите и измамите, защита на финансовите интереси на Европейския съюз, борбата с изпирането на пари и с други дейности, нарушаващи установения законов ред.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов съди Кирил Петков за 50 000 лева
Слави Трифонов съди Кирил Петков за 50 000 лева
Максимални температури между между 27° и 32° днес
Максимални температури между между 27° и 32° днес