НОВИНИ

Министерството на земеделието ще насърчава общини, развиващи животновъдството

министерството земеделието насърчава общини развиващи животновъдството
bnt avatar logo
от БНТ
16:23, 07.10.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на земеделието възнамерява да организира конкурс за продуктивност на всички млекодайни и месодайни породи и конкурс за общини, които съдействат максимално за развитието на животновъдството.

Това обяви земеделският министър Кирил Вътев при откриването на 17-ото Национално изложение на животновъдите край сливенското село Мечкарево. В изложението са представени над 500 елитни месодайни и млекодайни породи крави, овце, биволи, коне и български овчарски кучета.

До края на тази година Министерството на земеделието ще уточни критериите, за да може от следващата година този конкурс да стане реалност. В момента се подготвя Закон за търговията с храни съвместно с Министерството на икономиката и предстои да бъдат предложени на Народното събрание промени в Закона за поземлените отношения.

"Пасищата да се дават приоритетно на животновъди и ако остане излишък тогава вече да се пускат на търгове, за който спечели. Да, има проблем с пътя на земеделските производители до пазара. Ние го знаем много добре, за това в момента съвместно с Министерство на икономиката подготвяме Закон за търговията с хранителни продукти, за да можем да отворим пътя. Водим разговори с други хора, да направим български магазини само за регионални продукти. Има достатъчно добри примери във Франция, Австрия, в Италия. Трябва да дефинираме точно и ясно какво значи "свеж продукт" и примерно ето тук в Сливен в радиус от 20 км това е "свеж продукт", каза министър Вътев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечното дерби между ЦСКА и Левски завърши без победител
Вечното дерби между ЦСКА и Левски завърши без победител
С човек по-малко Тотнъм извоюва ценен успех над Лутън
С човек по-малко Тотнъм извоюва ценен успех над Лутън