НОВИНИ

Министри на изслушване в парламента заради наводненията в страната

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
07:56, 14.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
депутатите обсъждат извънредно бюджета 2021г
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Четирима министри от кабинета ще бъдат изслушани днес в парламента, за да представят информация за ситуацията около проливните дъждове и наводненията в страната.

„Създадена е организация за денонощно наблюдение на нивата на реките и язовирите, към момента няма язовири, които чрез контролирано изпускане да застрашават живота и имуществото на хората“. Това увери министърът на вътрешните работи Христо Терзийски във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната.

Пред депутатите в парламента Терзийски подчерта, че в последните дни, вследствие на обилните валежи от сняг и дъжд, нивата на реките и язовирите в страната са се покачили значително, които е наложило и дейности по контролираното им изпускане. Няма язовири, които да преливат неконтролируемо, увери той.

26 населени места към момента са без електричество и се работи по възстановяването му, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушването в Народното събрание.

Петкова уведоми депутатите, че при високата вълна всички каскади и язовири, стопанисвани от Националната електрическа компания, работят в пълна изправност. Министър Петкова даде пълна информация по работата на съоръженията, от което става ясно, че се е наложило контролирано изпускане на някои от язовирите.

Електроенергийната система е стабилна и българските граждани могат да бъдат спокойни, увери министър Петкова.

Теменужка Петкова: 26 населени места са без електричество

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обясни пред парламента, че с изменението на закона за водите, отношението на държавата към стопанисваните от нея язовири вече е различно и след 30 години те вече се наблюдават. При бедственото положение нито един от ремонтираните язовири не е имал проблеми и затова е допринесла контролно-измервателната система, монтирана на всеки един от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Кантарджиев: Сравними сме по поставени ваксини с Финландия, Чехия и Холандия
Тодор Кантарджиев: Сравними сме по поставени ваксини с Финландия, Чехия и Холандия
Дядото на загиналото дете от Мездра пред БНТ - защо се стигна до безредици
Дядото на загиналото дете от Мездра пред БНТ - защо се стигна до безредици