НОВИНИ

Мирис на дим във Велинград заради горските пожари

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 06.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава гасенето на пожара над Велинград. От дни огнищата, които са в борова гора, продължават да тлеят. В региона се усеща силен мирис на дим. На терен са пожарникари, лесничеи и доброволци, които се опитват да потушат огъня. Във Велинград от снощи е обявено частично бедствено положение.

Гъст дим покрива Велинград от няколко дни. Тлеещи огнища в района на горските стопанства "Чепино" и "Алабак" изпълват въздуха със задушлива миризма. Планинският терен затруднява гасенето, в което участват и доброволци от местния оф роуд клуб.

"Опъват се линии, където е възможно, на другите места всичко е на ръка, гаси се с лопати, с гребла, с тупалки, помпи", каза председателят на оф роуд клуб Велинград.

Последният пожар е обхванал 500 декара борова гора. За да се ограничи разпространението му, са направени просеки с багери.

"Единственото правилно решение беше да се направят просеки, за да може тези 500 декара да се изолират и да се предотврати подпалването на останалата част на гората", обясни кметът на Велинград Костадин Коев.

Тази сутрин екипи отново тръгнаха към огъня в непроходимите месности над Велинград.

"Много е лошо мястото, пък и е близо до пожара. Много е опасно. Страшно си е. Но предполагам, че ще го овладеем днеска. Трябва да пробием", заяви Стоян Иванов.

На първа линия срещу огъня са всички пожарникари от Велинград, горски служители, доброволци. Някои се съмяват, че пожарите са умишлени.

"Може ли трите пожара, за трети път да се пали това нещо. Един път се запали, изгасиха го. Втори път се запали, пак го изгасиха. Това е трети път, айде, не може да е отгоре. Не става", коментира Стоян Костадинов.

Огънят е локализиран и няма опасност да се прехвърли към града - успокоиха от районната пожарна служба. Но работата в гората и наблюдението на терените ще продължи.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 хеликоптера гасят пожара в Атина
9 хеликоптера гасят пожара в Атина
Два трамвая се сблъскаха в Полша, десетки са ранени
Два трамвая се сблъскаха в Полша, десетки са ранени