НОВИНИ

Митрополит Антоний: Всеки човек има слабости, но митрополит Николай е показал на дело какво е направил с твърда вяра и любов

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
09:45, 19.03.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
митрополит антоний всеки човек слабости митрополит николай показал дело направил твърда вяра любов
Слушай новината

След час започва извънредното заседание на Св. синод на БПЦ, на което ще започне процедура по избора на наместник-председател на Св. синод. След кончината на Блаженно почивния патриарх Неофит, Синодът се ангажира да избере наместник-председател в рамките на следващите четири месеца до избора на нов патриарх на БПЦ.

Митрополит Антоний коментира отказа на пловдивския митрополит Николай да не участва в избора на наместник-председател в "Денят започва" така:

"Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето изявление. Доста пространно го е изложил в своето слово. И той изказва своето разочарование, което вижда в онези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините назад във времето да манипулират Българската православна църква и в момента виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които говорят, като че ли изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ".

"Всеки един от нас има своите човешки слабости, но митрополит Николай е показал на дело - като видим и пловдивската епархия в какво състояние бе заварена, в какво състояние е в момента. Така, че всичко, което бъде казано, можем да видим на дело какво е направено, наистина с твърда вяра и любов".

Митрополитът се включи с коментар и по повод гладната стачка на отец Иван в знак на протест и несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за митрополит на сливенска епархия.

"Това е едно самочиние, което е породено от гордостта на този свещеник и това е един умишлен опит за самоубийство и манипулация на общественото мнение, защото знаем, че всичко в църквата се прави с благословение", заяви митрополит Антоний - западно и средноевропейски митрополит в "Денят започва".

"Този свещеник сам изказа защо е на площада и оцени сам своето служение досега, защото за голямо съжаление църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излязъл на улицата, за да прилага прийоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира общественото мнение".

"И това, което каза, че група митрополити са взели това решение, това не е вярно. Решението за касирането на избора на сливенски митрополит е окончателно и е прието единодушно на 12 март от всички членове на Светия синод, така че той застава в момента срещу цялата българска православна църква сам и се опитва да прави внушения. По-добре този свещеник да се обърне към специализирани лица, които да да се погрижат за него, защото изглежда, че той има някакъв духовен проблем в момента и разстройство в душата".

За сливенския митрополит:

"Ще бъде обявената датата, ще бъде извършен този избор на първи етап в Сливен и вече на втори етап в Светия синод. Към момента ние сме се съсредоточили днес да изберем наместник-председател на Светия синод, както повелява Уставът на БПЦ, и затова след малко всички членове на Светия синод ще се съберем в сградата на Светия синод, където да гласуваме всички ние митрополити. Митрополитите на Българската православна църква да изберем един из нас, който да бъде наместник-председател на овдовелия патриаршески престол, който да организира, проведе и извърши избора за нов български патриарх".

Този митрополит, който бъде избран за наместник, ще има ли възможност да участва в избора на патриарх след 4 месеца?

"Разбира се, ако отговаря на тези изисквания, защото за избор на Патриарх, той трябва да не е по-млад от 50 години. Да има 5 години митрополитско служение, да отговаря на тези изисквания. Разбира се, той ще участва наравно с всички останали, които имат това право".

Вижте повече в прякото включване на Варсен Такворян



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо и Лионел Меси пропускат следващите мачове на националните си отбори
Кристиано Роналдо и Лионел Меси пропускат следващите мачове на националните си отбори
Реал Мадрид подаде жалба срещу рефера заради расистките обиди към Винисиус на мача с Осасуна
Реал Мадрид подаде жалба срещу рефера заради расистките обиди към Винисиус на мача с Осасуна