НОВИНИ

Митрополит Киприан отслужи литургия в Потопената църква край Жребчево

жребчево
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 05.08.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан възглави божествената св. литургия в Потопената църква "Св. Иван Рилски" край язовир "Жребчево". Тя е съградена през 1891 г. в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовир "Жребчево". Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков.

През 2019 г. митрополит Киприан решава да възстанови богослуженията. Тогава боголюбиви християни започват реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма.

Изключително емоционално беше словото на предстоятеля на новозагорския храм "Св. преп. Петка" свещеноиконом Роман Чернев. "Господ по своя благ и мироспасителен промисъл отвори обятията на този знаменателен храм. Храмът, който за църковен купол има небесния свод, който оттегли водите, за да бъде Кораб на душевно спасение. Храмът, който още помни воплите и сълзите на християните, които напускат своите домове, храм огледало на надеждата и упованието във Всемогъщия Бог", каза в приветствието си към вярващите отецът.

В края на службата владиката благодари на Бога за възможността за шеста поредна година да възглави празничното богослужение и да измоли св. Иван Рилски за закрила на целия български народ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гавалюгов бе избран в идеалната петица на европейското първенство по баскетбол в Скопие
Гавалюгов бе избран в идеалната петица на европейското първенство по баскетбол в Скопие
Григор Димитров остава топ 10 на света, Томова отстъпи с две позиции
Григор Димитров остава топ 10 на света, Томова отстъпи с две позиции