НОВИНИ

Митрополит Николай: Военният конфликт в Украйна е следствие на църковния

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:14, 09.12.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
митрополит николай военният конфликт украйна следствие църковния
Слушай новината

Пловдивският митрополит Николай се срещна с волоколамския митрополит Антоний, който е на посещение в България. Той отправи привествие към него, в което се казва, че тялото Христово страда поради братоубийствената война между Русия и Украйна.

В привествието митрополит Николай търси причините за войната и казва, че няколко години преди започването ѝ православният свят е бил смутен от междуцърковен спор за юрисдикция, в който постепенно са въвлечени в повече или по-малка степен всички останали православни църкви.

"Един спор за църковна юрисдикция, казва митрополитът, може да бъде разрешен само и единствено от позициите на християнската любов и на каноничното право. Всякакви други способи за неговото разрешаване, не дай Бог със светски методи и подходи, могат да направят конфликта още по-дълбок и това в момента се случва пред очите ни."

Митрополит Николай казва още, че нямаме право да допускаме един конфликт между два православни народа да се разпростира като пожар върху цялата вселенска православна църква. Неговото мнение е, че военният конфликт между двете страни е пряко следствие от предхождащия го трансцедентен конфликт и докато не бъде отстранена причината, няма да бъде поправено следствието. Или докато не бъдат излекувани раните върху Църквата, няма да бъде преодолян конфликтът между народите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова спечели златен медал на турнира "Венеция къп"
Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова спечели златен медал на турнира "Венеция къп"
ЕС: "Гугъл" да премахне всички данни, които са неверни
ЕС: "Гугъл" да премахне всички данни, които са неверни