Митрополит Порфирий е новият патриарх на Сърбия

от БНТ , Източник: БГНЕС
17:48, 18.02.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
митрополит порфирий новият патриарх сърбия
Слушай новината

Ариерейският събор на Сръбската православна църква избра Загребско-люблянския митрополит Порфирий за 46-тия патриарх на Сърбия.

90-годишният монах Матей от манастира Сисоевац извади плика с името на новия патриарх от книгата на Светите Евангелия, в която бяха пликовете с имената на тримата кандидати с най-много гласове.

Малко преди 16.00 ч. камбаните на църквата "Св. Сава" и на Катедралната църква в Белград озвучиха избора на новия патриарх.

Интронирането му трябва да стане най-късно след два или три дни в Катедралната църква в Белград. След като синодът на СПЦ определи датата, интронизация ще се състои и в патриаршията в Пея.

Съборът на сръбската православна църква започна днес точно в 12.00 часа в криптата на храма на "Св. Сава", а самото събрание беше предшествано от литургия, на която присъстваха всички членове на събора.

Това е първият път, когато съборът се провежда на място извън Патриаршията, а храмът на "Св. Сава" е избран заради по-благоприятните условия по време на пандемията и възможността да се спазват мерките.

Съборът беше ръководен от Сремския епископ Василие.

На него присъстваха 36 владици от общо 39 членове.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разходка из последната българска подводница "Слава"
Разходка из последната българска подводница "Слава"
Българите в Гърция ще могат да гласуват при спазване на противоепидемичните мерки
Българите в Гърция ще могат да гласуват при спазване на противоепидемичните мерки