Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Младежкият театър на протест заради претенции от КЕВР към част от сградата му

от БНТ
10:40, 27.05.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководството и актьорите в Младежки театър "Николай Бинев" в София излизат на протест в понеделник заради искане от страна на КЕВР да придобие част от сградата на театъра. Става въпрос за пространство с площ от 435 квадратни метра.

През февруари КЕВР е входирала преписка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в която пише, че въпросната част от сградата е с отпаднала необходимост и затова желае да я получи безвъзмездно.

Подробности вижте във включването на Софи Цветкова в "Денят започва".

От театъра обаче, са категорични, че пространството им е необходимо, за да построят куклена сцена.

"Не знаем как така КЕВР решава кое е с отпаднала необходимост и кое не. Ние отговорихме на преписката със становище, че обекта не само не е с отпаднала необходимост, а тъкмо напротив - за него има желание от новото ръководство на Младежкия театър да направи куклена сцена там", заяви директорът на театъра Михаил Байков.

От театъра призовават за подкрепа от целия културен сектор.

"Младежкият театър към момента е единственият държавен драматично-куклен театър в София и създаването на куклени представления е заложено в концепцията ни. Затова искаме да апелираме за подкрепа сред всички колеги от културния сектор, защото подобен прецедент би могъл да се повтори с всеки един държавен културен институт", каза Делян Тодоров, зам.-директор на театъра.

"Оттук-нататък е в ръцете на министъра на културата да защити собствеността си. Аз съм изумен, че министърът на културата не застава веднага зад собствеността си, зад един културен институт и не казва: "Не, трябва ни!", като колегите предлагат бизнес-план за развитие - нещо, от което Министерство на културата ще печели, българската култура ще печели, младите актьори ще печелят. И го дава безвъзмездно за офис като този офис може да бъде навсякъде в София, не е необходимо да е в сградата на Младежкия театър. След една година той може да реши, че фоайето му е необходимо за паркинг", каза актьорът Светослав Добрев.

Снимка: Младежки театър "Николай Бинев"

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Има ли контрол над приемните семейства?
Има ли контрол над приемните семейства?
Хайдук Сплит спечели Купата на Хърватия
Хайдук Сплит спечели Купата на Хърватия