НОВИНИ

ММС осигурява финансиране за подготовка и възнаграждения за медалистите от ХХIV летни игри за глухи Дефлимпикс през 2022

ммс осигурява финансиране подготовка възнаграждения медалистите ххiv летни игри глухи дефлимпикс 2022
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: ММС
12:17, 20.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта за първи път въвежда по Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания за 2024 година финансиране за подготовка и осигуряване на възнаграждения за медалистите от ХХIV летни игри за глухи Дефлимпикс през 2022-а и за техните треньори.

"По този начин държавата осигурява на спортистите с увреден слух възможност да се готвят пълноценно за следващите Летни игри за глухи Дeфлимпикс през 2025-а в Токио", посочи министърът на спорта Димитър Илиев.

1 920 000 лева са предвидени в бюджета на ММС за 2024 година за обезпечаване на двете направления на Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания - направление "Спортно-състезателна дейност на хора с увреждания" и направление "Спорт в свободното време за хора с увреждания".

В подкрепа на развитието на спортно-състезателната дейност на паралимпийските ни състезатели в Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания през 2024-а е заложено осигуряването на по-добри условия за техния ефективен тренировъчен и състезателен процес на базата на завоюваните квоти за участие в Паралимпийските игри в Париж 2024, постигнатите резултати в периода 2021-2023 и приоритетите на ММС.

Личните месечни средства за подготовка и възстановяване на паралимпийците ще достигат с повишението от догодина максималната сума от 3800 лева при 3000 към момента и по този начин ще се изравнят с тези на здравите спортисти. Такова финансиране ще получават паралимпийците, спечелили олимпийска квота. Възнагражденията на треньорите и техните екипи се увеличават с 15%, като при треньорите максималното финансиране от ММС може да достигне 3900 лева месечно при таван от 3400 досега.

Основната цел на програмата е подобряване на условията и осигуряване на възможност за адаптирана физическа активност, практикуване на спорт и участие в спортни прояви и състезания на хора с увреждания с оглед подобряване качеството на техния живот и социалната им интеграция. Програмата предоставя възможност за подкрепа на тренировъчния процес на елитните състезатели с увреждания на България за участието им в международни спортни състезания и паралимпийски игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Ботев Пд: Клубът се намира в отлично финансово състояние
ПФК Ботев Пд: Клубът се намира в отлично финансово състояние
Военноморско учение се провежда във Варна
Военноморско учение се провежда във Варна