НОВИНИ

ММС отличи талантливите ни спортисти на церемонията "Младите шампиони на България"

"Преходът от младежкия към професионалния спорт "има специфичен проблем", който трябва да бъде разрешен", заяви премиерът Николай Денков, който беше сред специалните гости по време на церемонията и дори се включи в награждаването на младите ни спортисти

ммс отличи талантливите спортисти церемонията младите шампиони българия
bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 18.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта отличи на младите спортисти на страната ни, които през годината записаха призови класирания на световни и европейски първенства.

По време на церемонията "Младите шампиони на България" талантите ни бяха наградени със специални плакети, а освен това получиха и парични премии за доброто си представяне през годината.

Сред отличените бяха плувецът Петър Мицин, лекоатлетите Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков, фехтовачката Йоана Илиева и националният ансмъбъл по художествена гимнастика за девойки. Призовете им връчиха легендите Любомир Ганев, Ивет Лалова, Румяна Нейкова, Илиана Раева, Красимир Дунев и други.

Специалните гости на събитието бяха още министър председателят Николай Денков, както и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, които наградиха и част от призьорите.

"През последните две седмици участвах в различни церемонии. Започнахме с банкерите, след това икономиката, висшето образование и младежките дейности, но трябва да призная, че това е най-вълнуващата церемония, на която присъствам", заяви премиерът Денков.

"Преди да заеме поста на спортен министър, Димитър Илиев постави няколко условия. Едно от тях беше да няма корупция в министерството. Преди това обаче той поиска да постави специален фокус върху младите спортисти на България. Поради тази причина, че преходът от младежкия, почти аматьорски спорт, има специфичен проблем и ако не го решим, ние ще продължаваме да губим бъдещето на България във ваше лице", допълни още той.

Министър председателят сподели още, че държавата е длъжна да подкрепя спортистите, тъй като те са "най-успешните дипломати на България по света" и това е доказано многократно през годините с успехите на хора като Боян Радев, Стоян Делчев, Йорданка Благоева и много други.

"Сега тази отговорност и тази тежест ще се прехвърлят към младите спортисти. От нас зависи тази дипломация, която вие успяхте да осъществите, защото вие сте най-успешните дипломати на България по света, да има своето бъдеще. Каквото зависи от нас, ще го направим заедно. Имаме нуждата от вашите позитивни емоции и ще ви помогнем да ги има и в бъдеще", завърши акад. Денков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава, по-съществено в планинските райони
Затоплянето продължава, по-съществено в планинските райони
СОС в пети опит да избере председател, ПП-ДБ ("Спаси София") смени номинацията си
СОС в пети опит да избере председател, ПП-ДБ ("Спаси София") смени номинацията си