НОВИНИ

ММС започна предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството

ммс започна предварителни консултации разработване проектозакон доброволчеството
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 11.09.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта стартира предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството. Приемането на закон за доброволчеството е усилие, започнало още през 2006 г. Настоящото правителство пое ясен ангажимент за разработването на актуален законопроект, който да бъде приет от Министерския съвет до края на годината и да бъде внесен в Народното събрание. Законопроектът е част от приоритетите в Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 - декември 2024 година и е заложен в Законодателната програма на Министерския съвет (за периода август - декември 2023 година).

Значението на доброволчеството е официално признато на европейско ниво още през 1997 г. и е стимулирано чрез различни документи и инициативи като Европейската година на доброволчеството през 2011 г. Изграждането на благоприятна и подпомагаща среда за доброволческата дейност в ЕС е част от политическия дневен ред на Европейския съюз. Именно това са и основните цели, които стоят пред бъдещия закон - да се постигне признание на доброволчеството и неговия принос за обществото ни и да се поемат ясни ангажименти за насърчаване и развиване на доброволчеството у нас.

Гражданите, организациите и всеки заинтересован могат да се включат в консултационния процес по разработването и приемането на закона, който включва няколко етапа. През септември 2023 г. е активен онлайн въпросник, който цели проучване на мнението по основни въпроси, обхванати от законопроекта.

На 17 септември 2023 г. в рамките на събитието „Демократична мозайка: сцена на гражданското общество“, организирано от Национален младежки форум и Форум Гражданско участие, в Софийското ларго ще се проведе дискусия за начините и мерките, чрез които държавата може да насърчи доброволчеството у нас.

Повече информация за предстоящия процес на разработване на законопроекта и начините за включване в него може да намерите на страницата на Министерството на младежта и спорта и на Портала за обществени консултации.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До месец МВР и Правосъдното министерство ще предложат мерки срещу войната по пътищата
До месец МВР и Правосъдното министерство ще предложат мерки срещу войната по пътищата
С още седмица удължават бедственото положение в Царево
С още седмица удължават бедственото положение в Царево