НОВИНИ

Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин

Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

След сигнал за възникнал пожар и авария в склада за фойерверки в Елин Пелин министърът на околната среда и водите незабавно изпрати екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – София (РИОСВ – София) на място.

За да се оцени въздействието на пожара върху качеството на атмосферния въздух, на място е и мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда, която е разположена в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада и ще остане колкото е необходимо.

Предварителните данни от мобилната лаборатория, събрани през последните часове, показват следното:

  • Отчетени са повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10). При средноденонощна норма от 50 микрограма/м3, в 1:00 часа след полунощ часовата концентрация е била 55 микрограма/м3, в 3:00 часа – съответно 85 mg/m3 , в 4:00 часа – 128 mg/m3 (максималната измерена стойност), докато в 12 часа днес вече са отчетени 12 mg/m3. Предстои да бъдат събрани достатъчно данни за 24-часовия период, за да се извърши окончателна оценка.
  • Няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон.
  • Няма регистрирани превишения на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Мобилната станция ще продължи да следи качеството на въздуха в района и да предоставя информация за актуалното състояние.

РИОСВ - София е дала указания на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за безопасните зони и отстояния около мястото на инцидента. Поради продължаващите гърмежи, огледът на мястото все още не е възможен.

Дружеството е класифицирано като предприятие с нисък рисков потенциал от 2017 г. Ежегодно му се извършват проверки по заповед на министъра на околната среда и водите от междуведомствена комисия. Още вчера комисията е информирана за аварията и ще извърши проверка, след като бъдат допуснати от органите МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна със Стефка Костадинова и Георги Глушков в Париж
Румен Радев се срещна със Стефка Костадинова и Георги Глушков в Париж