НОВИНИ

Мобилни екипи приемат опасни отпадъци от домакинствата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 14.04.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Днес и утре в Благоевград се провежда кампания за безплатно приемане на опасни отпадъци от домакинствата в града. Мобилният автомобил, където се предават отпадъците ще се премества в различни квартали на града, за да е удобно на гражданите. А часовете и местата, на които ще бъде, са качени на сайта на община Благоевград.

Емил Димитров разбрал за кампанията от интернет. Включва се в нея за първи път като днес остави стари изгорели лампи.

"От 5 - 6 месеца седят в работата. Аз работя в Съюза на слепите в България и сменихме осветлението и 6 - 7 месеца седят, не смея и неудобно е да ги изхвърля където и да е… чудесно стана та ги оставих. Да ви кажа откровено се почувствах, че сме част от Европа кола да събира отпадъци. Много ме зарадва, че има такова мероприятие, а и други хора донасят разни, вместо да седят по боклуците, а и минават други пък ги ровят", каза Емил Димитров.

Повечето жители на града обаче не знаят, че ежегодно се организират подобни кампании и често изхвърлят боклуците не на определени за това места.

От община Благоевград казаха, че работата на почистващата фирма се затруднява, ако при битовите отпадъци има попаднали и опасни такива, защото те не могат да бъдат депонирани на сметището и трябва предварително да бъдат изваждани.

"Първо, може да бъде опасно до толкова, доколкото евентуално се разпилеят кофите за боклук. Естествено това са химикали, които в зависимост от химичния си състав нанасят вреди. Държа да наблегна, че това предаване е абсолютно безплатно за гражданите", каза Диана Стефанова главен еколог в община Благоевград.

Предстои да бъде изградена и площадка за разделно събиране на отпадъци, където хората ще могат да предават по всяко време опасните батерии, електроуреди и лекарствата с изтекъл срок на годност.

Репортер: Надежда Цинцарска
Оператор: Любен Панков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата протестира домашния арест на Жарко Момчилович
Прокуратурата протестира домашния арест на Жарко Момчилович
Дърводелец превръща рушаща се сграда в център по изкуствата в село Смилян
Дърводелец превръща рушаща се сграда в център по изкуствата в село Смилян