НОВИНИ

Как е действала схемата за купуване на гласове в област Благоевград

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 14.04.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Задържана е група за купуване на гласове в полза на партия, която не премина бариерата за влизане в парламента, но изненадващо беше много близо до 4%. Сред задържаните има и кандидат-депутат от листата на БНО в Благоевградска област.

Разследващите подозират, че ръководител на групата е обвиняем по две разследвания на специализираната прокуратура, съобщиха за "По света и у нас" от държавното обвинение. Той в момента е в Обединените арабски емирства и е поискана екстрадицията му у нас.

Разследването започнало в Пловдив. В началото на февруари Асен Бошнаков започнал да събира зависими от хазарта жители на кв. "Столипиново". Обещавали им опрощаване на хазартни дългове, както и допълнителни приходи, ако осигурят значителен брой гласове за конкретна партия.

"Събрани са били доказателства и са повдигнати три обвинения. За участие и за ръководене на групата. Събрани са и данни за участие на лице с имунитет, а именно кандидат за народен представител", разкри Антоанета Панчева, прокурор в СГП.

По информация на разследващите кандидатът за депутат е Сергей Димитров. Той е шести в листата на БНО в Благоевградския избирателен район. А ръководител на групата за купуване на гласове е бизнес-дамата от Пиринско Надежда Бацанова. Тя е собственик на кабелна телевизия в Петрич, хотел и метан-станция.

"Същият е поддържал непрекъснато връзка с неформален лидер на партията. Връзката се е поддържала през телефон, чрез онлайн предложение или видеовръзка", обясни Антоанета Панчева.

Неформалният партиен лидер е давал ясни и точни задачи на т.нар. "организатор", а той на участниците в групата, установили още разследващите. Така се разбрало, че след пореден разговор Бацанова възложила на Бошнаков да се види с пловдивски бизнесмен.

"Собственик на търговско дружество, притежаващо завод за перилни препарати на територията на гр. Пловдив се е срещал с член на ОПГ. На него му била обещана парична сума, както и съдействие при бъдещо кандидатстване по европрограми", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във въпросния завод работят много от жителите на Столипиново и Бацанова дори платила издаването на нови лични карти на работниците, за да могат да гласуват за партийната листа.

"Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страна извън ЕС", каза Антоанета Панчева.

Неформалният партиен лидер изпращал парите за купуване на гласове в Турция, от там т.нар. "мулета" ги доставяли у нас. Едната схема за изборна търговия била чрез застъпниците на партията в секциите.

"На всеки застъпник се заплащало и допълнително сумата от 100 лева, той от своя страна следвало да отведе до урните поне по трима гласоподаватели", каза Сийка Милева.

Другата схема била на принципа на т.нар. "индианска нишка". Гласоподавателят получавал предварително попълнена бюлетина от застъпник, преди да влезе в секцията. От секционната избирателна комисия взимал празна бюлетина с поставен на нея първи печат.

В тъмната стаичка разменял бюлетините и пускал в урната предварително попълнената, а празната, но подпечатана предавал на застъпника, когато излезе от секцията. Той я попълвал и я давал на следващ гласоподавател, продал гласа си. Обвиняемите за сега са петима - четирима са в ареста, а един е на свобода срещу подписка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат редовния брифинг на Щаба заради първото заседание на НС
Отлагат редовния брифинг на Щаба заради първото заседание на НС
Възстановяват изоставен живописен път между Варна и Златни пясъци
Възстановяват изоставен живописен път между Варна и Златни пясъци