НОВИНИ

Валежите продължават, ще има и много силен вятър

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 14.04.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

В по-голямата част от страната ще продължи да вали. Код жълто за интензивни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки е в сила днес в Източна и Южна България. В останалите райони предупреждението е за много силен северозападен вятър.

Очаква се поривите на вятъра да достигат до около 80 - 90 км/ч. С него ще нахлуе и по-студен въздух, който ще понижи значително температурите, в сравнение с предишните дни. Максималните ще бъдат между 11° и 16°, в София - около 11°. От северозапад валежите ще започнат да спират и облачността да се разкъсва и намалява.

През нощта валежите навсякъде ще спрат, най-късно - сутринта, в югоизточните райони. Облачността на много места ще намалее до предимно ясно време. Сутрешните температури ще са между 1° и 5°, в София - около 0°.

Утре облачността ще е променлива, но ще остане почти без валежи. Ще продължи да духа умерен, по поречието на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина и временно силен вятър от запад-северозапад. Ще се задържи хладно за средата на април, с максимални температури между 10° и 15°.

Променлива, често значителна ще е облачността в планините. Само на отделни места, главно в Родопите, ще превали. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад . Максималните температури в Банско, Боровец и Пампорово ще са около 3 - 4 градуса, на Алеко - около 1°.

С променлива облачност, ветровито и доста хладно за април ще е времето не само у нас, но и над по-голямата част от Балканите.

Сравнително студено ще е и в много райони от Западна и Централна Европа. Дъжд ще вали на места в Англия и страните от Бенелюкс, а в отделни райони на Германия, в Швейцария, Западна Австрия, алпийската част на Италия и Полша - сняг.

У нас в петък температурите ще бъдат по-ниски от обичайните за средата на април - минималните - между 0° и 5°, максималните - между 11° и 16°. Вятърът ще отслабне, но след временно разкъсване и намаление на облачността преди обяд, след обяд тя отново ще се увеличава и през почивните дни ще преобладава облачно време, на места със слаби превалявания от дъжд, в събота - главно в югозападната половина, в неделя - на по-малко места в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни кабели на тротоар в центъра на Варна
Опасни кабели на тротоар в центъра на Варна
Лични вещи на Раковски в изложба в Националната библиотека в София
Лични вещи на Раковски в изложба в Националната библиотека в София