НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Повечето случаи на тромбоза след "Астра Зенека" са при жени в овулация

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 14.04.2021
9872
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

"Наясно сме, че се преекспонират нещата - нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите - на три милиона се развива една тежка". Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Той подчерта, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината на "Астра Зенека" и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацептиви.

Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия - когато жената е в овулация и приема първа доза от "Астра Зенека", обясни професорът. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът, допълни той.

МЗ препоръчва всички, които желаят да си поставят втората доза на "Астра Зенека", да си я поставят

Всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръките на производителя - ако един производител е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози, заяви проф. Кантарджиев.

Дали ваксината на "Астра Зенека" може да се комбинира с друг вид - изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до една-две седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му, юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.

Нека да се изчака тази седмица да се разгледат предложенията на тези експертни съвети за комбинацията на два вида ваксини. Моето лично моето мнение е да се изчака, смята експертът.

Според него проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза, категоричен е Кантарджиев.

Целия разговор с проф. Кантарджиев вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Основните задачи на следващия военен министър са бюджетът на армията и нейната модернизация
Каракачанов: Основните задачи на следващия военен министър са бюджетът на армията и нейната модернизация
Ясен Радев стартира българското участие на Световното по бокс в Полша
Ясен Радев стартира българското участие на Световното по бокс в Полша