НОВИНИ

Стар мост предизвиква обществено недоволство край Първомай

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 14.04.2021
7726
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Собственици на транспортни фирми и представители на бизнеса от Първомай настояват за незабавно изграждане на нов мост над река Марица до село Градина. Сегашното съоръжение е връзката на Първомай с четири общини и две автомагистрали, но е строено преди 90 години. В момента автомобили над 5 тона не могат да преминават през него и блокира работата на фирмите.

Според инж. Динев, който е собственик на фирма, най-ощетени от ситуацията са бизнесът и фирмите, които се занимават с транспорт. Дори и хляба го разнасят с по-големи коли, които не могат да преминат от другата страна на моста.

"Не можем да стигнем до селата на Първомайската община, строим магистрали, но ние не можем да стигнем до тях, няма как да се качим на магистралата - разстоянието е около 100 км, за да заобиколим два моста", коментира инженерът в "Денят започва".

"В момента е проблем, защото всяка сутрин оттук пътуват нашите деца, свързано е с ограничаване на сметосъбирането на селото, доставки на елементарни строителни материали, всичко, което надвишава над 5 тона, включително и хранителни продукти за магазините в Градина, е проблем да минат през този мост", заяви кметът на селото Йордан Стоев.

Той допълни, че ситуацията се усложнява, защото в село Скобелево мостът е затворен изцяло.

Всяка година във връзка с това съоръжение, община Първомай изпраща по няколко писма до институциите, Министерство на регионалното развитие и благоустрийството, Агенция "Пътна инфраструктура", Министерски съвет.

"Няма адекватен отговор. Процедурите са извървени, избран е изпълнител, избран е надзор, но няма разрешение за строеж и чакаме вече трета година. Няма развитие. Сагата е от 2014 година - то даже се намали от 25 на 12 тона, след това 10 тона, от 3 години е на 5 тона", каза кметът на община Първомай Николай Митков.

По думите на инж. Валентина Бакърджиева – главен експерт в Областно пътно управление - Пловдив, очакваната стойност на новото съоръжение е от порядъка на 5 880 000 лв., а строителният надзор - от порядъка на 68 000 лв. с ДДС.

"Финансирането е със средства от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". Процедурите по отчуждаване на засегнатите имоти са приключили. Очакваме в най-близко време да бъдат подписани договорите с двамата изпълнители, след което следва издаване на строително разрешение и финализиране на строителството на новото съоръжение. Сроковете, които са оферирани от изпълнителя, са кратки - 365 дни", каза още инж. Бакърджиева.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Пламен Митев: Не познаваме достатъчно Раковски
Проф. Пламен Митев: Не познаваме достатъчно Раковски
Котел чества 200 години от рождението на Георги Раковски
Котел чества 200 години от рождението на Георги Раковски