НОВИНИ

Борисов: Ще предложа друг за премиер

Александър Марков
от Александър Марков
11:02, 14.04.2021 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще предложи друга личност за премиер и че избирателите са поставили ГЕРБ на първо място. Затова от партията ще подходят отговорно при предложението за съставяне на правителство.

Ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация, категоричен е Бойко Борисов. Това той заяви във Велико Търново часове след последното заседание на това правителство, преди то да подаде оставка пред парламента.

Звучи нескромно, но по-подготвен човек от мен няма. Не случайно сме първа политическа сила. Много хора държат да съм аз, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ. Ще бъде предложен друг кандидат.

Борисов обаче отказа да отговори на журналистически въпрос чия кандидатура ще бъде предложена и допълни, че няма да коментира преди решението на изпълнителния съвет на ГЕРБ.

На въпрос дали предложението за премиер ще е Томислав Дончев, Борисов отговори категорично "не" и допълни: не, че не заслужава.

Ще останат и стари министри, ще има и нови. Нека да получим мандата, много сериозно ще се отнесем, заяви Борисов.

По Конституция има една седмица да правим консултации, допълни той.

Премиерът категорично заяви, че няма страх от служебно правителство:

Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията.

Не съм свалил доверието си нито от Фандъкова, нито от Митко Николов, коментира премиерът относно слуховете за готвените рокади на ръководните постове в партията му. Според него обаче, трябва да се даде отговор на въпроса защо в градове, където е направено толкова много като София и Бургас, ГЕРБ не е постигнала очакваните резултати от изборите.

Борисов: Тези, които питат дали ни е страх от служебно правителство, се страхуват от демокрацията

По-рано Бойко Борисов започна заседанието на кабинета с равносметката, че избирателите са излъчили ГЕРБ за победители.

Отговорно ще подходим и при предложението за правителство, защото българският избирател категорично ни постави на първо място и всички опити на последните в класирането да се опитват да се изкарат първи или най-значими, изобщо не е вярно.

Изборите са били честни и прозрачни, според Борисов.

А тези, които казват, че би ни било страх от служебно правителство, когато ви попитат на такава тема, ще кажете, че този въпрос означава за тези, които го задават, че те се страхуват за демокрацията, защото едно служебно правителство има ролята да направи честни избори.

Борисов призова всички партии да подходят отговорно към процедурата по Конституция оттук нататък.

Когато получим мандата като първа политическа сила, най-отговорно ще се отнесем към него. Не за друго - нашите избиратели това искат. Оттам нататък, след като преценят другите партии дали ще ни подкрепят, или не - има конституционен начин за действие.

Румен Христов: ГЕРБ-СДС трябва да предложи сериозен кабинет с хоризонт 4 години

Относно пандемията заяви, че през последното денонощие у нас оздравелите са повече от заболелите. Изрази съжаление от процесите по спиране на различни ваксини заради съмнения в глобален мащаб.

Дали е търговска война, или не е - има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани, хората се плашат.

Това може да попречи донякъде на ваксинационния план. Засега ваксинацията продължава с "Пфайзер". ЕК подготвя договори за ваксини за 2022-2023 г.

Фактът, че ЕС се готви за такива договори, означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине.

Борисов благодари на европейската солидарност за разпределяне на ваксини към България.

Борисов: 2,7 милиона ваксини "Пфайзер" ще получи България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Радев стартира българското участие на Световното по бокс в Полша
Ясен Радев стартира българското участие на Световното по бокс в Полша
Ваксинационният център във ВМА е с променено работно време
Ваксинационният център във ВМА е с променено работно време