НОВИНИ

Проф. Пламен Митев: Не познаваме достатъчно Раковски

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 14.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Празнуват и в родния град на революционера Котел. Голяма роля Раковски да посвети живота си на освобождението на България имат и неговите родители, и големият му род, каза уредникът в Музея на котелските възрожденци Иван Иванов.

Не познаваме достатъчно Раковски, с тази констатация се съгласи и проф. Пламен Митев в "Денят започва". От учебниците по история научаваме много малко и за това, което е направил, и за неговите завети, и за неговата личност, подчерта той.

През десетилетията се е наложила дефиницията, че е основател, идеолог и ръководител на нашето организирано националноосвободително движение, създал е Първа българска легия, изявява се като вестникар, като книжовник - с това се изчерпва биографията му в училище.

Раковски има един изключително динамичен живот. Митарствата му са достойни за великолепен филмов сценарий. "Но в годините някак си Раковски остана в забрава. Той беше изместен от Левски, Ботев, гюргевските апостоли", отбеляза проф. Митев.

Според него личността на Раковски, неговите идеи, неговото дело стряска - то предизвиква повече завист, не се дооценява точно заради онези лични качества, които Раковски притежава и които всъщност са били впечатляващи не само за неговите съвременници, не само за неговите последователи, но и за неговите противници, за неговите опоненти. С него се съобразяват и политици, и дипломати, и короновани глави из Европа и на Балканите.

"С него се съобразяват и чуждите полиции, които го следят от сутрин до вечер къде ходи, какво прави, какво замисля", подчерта проф. Пламен Митев.

След смъртта му всички негови приятели и противници се обединяват, за да изразят почитта си към онова, което Раковски е направил за българите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха барелеф на Георги Раковски във Военната академия
Откриха барелеф на Георги Раковски във Военната академия
Стар мост предизвиква обществено недоволство край Първомай
Стар мост предизвиква обществено недоволство край Първомай