НОВИНИ

Кандидат за депутат е сред задържаните от престъпната група за купуване на гласове

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:30, 14.04.2021 (обновена)
5753
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Сред задържаните има и кандидат за народен представител от партия, която не е преминала бариерата от 4% за влизане в парламента. Той вече е със свален имунитет и е в ареста.

С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Групата е използвала пълната палитра от схемите за изборна търговия. По делото са събрани голям обем от доказателства. Всички участници от групата са задържани, като присъдите им са потвърдени на две инстанции. За задържане на групата е съдействал свидетел, който е под защита“, заяви тя.

Разбиха престъпна група за имотни облаги

„Бяха установени групи, които се занимаваха с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите търсеха различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция“, поясни Милева.

По думите ѝ участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили.

В Софийска градска прокуратура се водят производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи Илиана Кирилова - административен ръководител на СГП.

„Говорим за пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с мерки „задържане под стража“, потвърдени на втора инстанция“, уточни тя.

Групата е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите - 4 април. Действала е на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална.

„На върха на пирамидата стой организатор, който освен че е организирал групата е и ръководел нейните действия. Организаторът е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Същият е поддържал непрекъсната връзка с неформален лидер на партия. Връзката се е поддържала чрез телефон, онлайн приложения и видеовръзка. Организаторът е свеждал получената информация и е разпореждал от лидера към участниците в групата. Комуникацията между самите участници в групата е ставала чрез т.нар. пряка връзка. Предварително били закупени и раздадени мобилни телефони и сим карти към тях“, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

Събрани са безспорни доказателства за конспиративната дейност. Доказателствата сочат за такива срещи на територията на София, Пловдив, Карлово, Петрич и други градове в страната.

Участниците са три лица. Единият е с имунитет към момента на извършване на деянието, кандидат за народен представител. Другото лице е бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет на община в България и настоящ общински съветник в същата. Третият е лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население, обобщи още прокурор Панчева.

„Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страна извън Европейския съюз. Събрани са доказателства, че финансирането е следвало да бъде осъществявано по следната схема; паричните средства от територията на тази страна е следвало да бъдат изпращани на територията на Р Турция , оттам тези финансови средства е следвало да бъдат транспортирани до територията на България чрез т.нар. мулета. Получавайки парите, организаторът на групата е следвало да разпределя същите до всички участници. Те от своя страна е следвало да раздават тези парични средства на лица, които е трябвало да набират лица, гласоподаватели, или конкретно на лица, които са обещали да гласуват за тази политическа партия“, обясни още детайли от схемата прокурор Антоанета Панчева.

„В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други – 35“, посочи Сийка Милева относно схемата за купуване на гласове: „На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Основните задачи на следващия военен министър са бюджетът на армията и нейната модернизация
Каракачанов: Основните задачи на следващия военен министър са бюджетът на армията и нейната модернизация
Ясен Радев стартира българското участие на Световното по бокс в Полша
Ясен Радев стартира българското участие на Световното по бокс в Полша