НОВИНИ

САЩ се изтеглят от Афганистан, очаква се Байдън да избере датата 11 септември

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:53, 14.04.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американските военни части ще останат в Афганистан няколко месеца повече, отколкото администрацията на Доналд Тръмп беше договорила с талибаните.

Очаква се вместо на 1 май това да стане на 11 септември - 20-ата годишнина от атентата срещу Кулите близнаци. Джо Байдън трябва да обяви решението си по-късно днес.

"Моята администрация категорично подкрепя дипломатическите усилия за слагане край на тази 20-годишна война. Оставаме отдадени на каузата си да не допуснем Афганистан да се превърне някога отново в база за терористични атаки срещу Съединените щати и нашите партньори".

Така през февруари Джо Байдън коментира темата за изтеглянето на американските военни части от Афганистан. Предишната администрация беше постигнала споразумение с талибаните на 1 май контингентът от 2500 души да бъде изтеглен. През изминалите седмици обаче Байдън няколко пъти намекна, че срокът за напускането на американските военни ще бъде удължен. Очаква се това да стане на знаковата за Съединените щати дата 11 септември, но окончателното решение ще обяви президентът Байдън по-късно днес.

"Президентът е последователен в своята позиция, че военният подход не е решение на Афганистанския въпрос. Нашето присъствие там продължава прекалено дълго. Той вярва, че единственият правилен подход е договарянето на мир. Както знаете, преговорите с талибаните се подновяват тази седмица", заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.

От Белия дом подчертават, че всички действия на Вашингтон са координирани със съюзниците от НАТО. На този фон - в Брюксел държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин ще разговарят днес с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Акцентите ще са Афганистан и ситуацията в Украйна.

Междувременно бившият военен министър Майк Еспър посъветва администрацията на Байдън да разположи повече военни части край Черно море в България и Румъния, с цел евентуално противодействие на потенциална агресия от страна на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
28 награди и 44 номинации: Постиженията на Мария Бакалова, за които не знаем
28 награди и 44 номинации: Постиженията на Мария Бакалова, за които не знаем
Лудогорец и ЦСКА ще определят втория финалист за Купата
Лудогорец и ЦСКА ще определят втория финалист за Купата