НОВИНИ

Израел ще приема ваксинирани туристи от май

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:24, 14.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От следващия месец Израел ще започне да приема ваксинирани чуждестранни туристи. На първо време в страната ще бъдат допускани само ограничен брой туристически групи, а на следващ етап, ще бъдат възможни и индивидуални посещения. Отварянето на страната е на фона на ускорена имунизационна кампания и спад на инфекциите.

Израел постепенно се връща към нормалния живот. От 23 май границите на страната ще бъдат отворени за групови туристически посещения. Туристите ще трябва да представят отрицателен PCR тест, преди да се качат на полета за Израел.

При кацането им на летище "Бен Гурион" серологичен тест ще потвърждава, че имат имунитет в резултат на ваксинация или прекарано заболяване. На по-късен етап, който зависи от епидемиологичната ситуация, в страната ще могат да влизат и индивидуални туристи.

"Това означава диагностициране на коронавируса в реално време, на летището. По този начин ще контролираме вируса и ще можем най-после да отворим небето за пристигащи и заминаващи пътници", каза Йорам Кенес, микробиолог и консултант.

Завръщането на чужденците в Израел се очаква да съживи икономиката, която се сви с 2,5 процента. Заради пандемията страната затвори границите си през март 2020-та - особено пострада туристическият сектор, а безработицата достигна 10 на сто.

Отварянето на израелската икономика започна преди месец, след като имунизационнната кампания рязко свали броя на инфекциите.

Заболелите в момента са малко над 3 300-та, а броя на новите случаи на ден падна до около 200.

Половината от израелците вече са ваксинирани, а други 800 хиляди са били позитивни в миналото. Това означава, че около 68% от населението има вероятност да е с антитела. Според водещия израелски лекар проф. Еял Лешем страната е близо до постигането на "стаден имунитет" и това е единственото обяснение за непрекъснатия спад на случаите. Британски учени обаче смятат, че е рано за подобни заключения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция въвежда по-строги мерки срещу COVID-19
Турция въвежда по-строги мерки срещу COVID-19
Масови нарушения и липса на сертификати при погребалните агенции в Пловдив
Масови нарушения и липса на сертификати при погребалните агенции в Пловдив