НОВИНИ

Могат ли да бъдат изчистени избирателните списъци за изборите?

Николай Минков
от Николай Минков
17:26, 25.05.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
грао започна отпечатването избирателните списъци
Слушай новината

От избирателните списъци да бъдат изчистени хора, декларирали в НАП, че трайно не пребивават у нас. Това е предложил служебният финансов министър, според стенограма на правителственото заседание от 19 май.

Според външния министър Светлан Стоев обаче това е политическо решение, което може да вземе само редовен парламент. Днес Стоев представи приоритетите и екипа си.

По време на правителственото заседание от 19 май финансовият министър Асен Василев е предложил изчистване на избирателните списъци от мъртви души, като се използва информацията на НАП.

Служебният премиер отговаря, че работна група заедно с ЦИК трябва да провери дали в рамките на закона е възможно такова изчистване на списъците. В противен случай, според Янев, няма смисъл да се коментира тази тема.

Днес служебният външен министър коментира.

"Това е политическо решение, което трябва да се вземе, за това български граждани, които не си плащат данъците, да нямат право на глас. Аз не знам дали това служебно правителство може да вземе такова решение. Това значи да се преработи Изборния кодекс. Изборният кодекс да се преработи трябва да има парламент", заяви Светлан Стоев.

Според конституционалисти, ако изчистването на избирателните списъци на база информация от НАП означава да се заличат тези, които не плащат данъци в България, това би ограничило основни права.

"Въпросното привързване с това кой къде плаща данъци, за да бъде включен в избирателния списък или да бъде заличен от него, в този случай не върши работа и това ще бъде голяма грешка, ако правителството подходи по този начин. По същия начин е, ако едно лице има, да кажем, пребиваване фактическо извън граница. Тоест заявило е своя постоянен адрес, което е отразено в документа му за самоличност и независимо от това, че ние знаем, че се намира в Англия, ако то в деня на изборите се намира в България, по своя постоянен адрес и се яви в избирателните секции, няма основание на това лице да бъде отказано да гласува в избирателната секция в България", уточни Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

По предварителни разчети изборите в чужбина ще струват 6,7 млн. лева.

На този етап от външно министерство съобщиха, че ще има 570 секции в 67 държави.

С машини ще се гласува в 300 секции в 24 държави. Вече е стартирала логистиката по доставката на машини, изборните книжа и обезпечаване работата на членовете на СИК-ове в условията на пандемия.

"Само към днешна дата това са над 3000 български граждани, които очакваме да се включат като членове на избирателни комисии", заяви Калин Атанасов - постоянен секретар на МВнР.

Светлан Стоев и днес подчерта, че ще има приемственост в политиката по отношение на Република Северна Македония. Външният министър ще има двама заместници.

Румен Александров ще отговаря за европейските политики, а Зарица Динкова ще е с ресор политики за развитие и Плана за възстановяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП обяви водачите на листите, Нинова ще е първа в София и Варна
БСП обяви водачите на листите, Нинова ще е първа в София и Варна
Министерство на културата се извини за сгрешените грамоти
Министерство на културата се извини за сгрешените грамоти