НОВИНИ

МОК иска задължителна ваксинация на спортисти и фенове преди Игрите в Токио

bnt avatar logo
от Димитър Русев
13:19, 16.11.2020
Чете се за: 01:44 мин.
Други спортове

Олимпийски участници и фенове, които пристигат за предстоящите Игри в Токио догодина, най-вероятно, ще се сблъскат с изискванията на ваксинация за защита на японската общественост, заяви в понеделник президентът на МОК - Томас Бах, след среща с новия министър-председател Йошихиде Суга.

Това беше първата среща на Бах със Суга и първото му пътуване до Япония, откакто Олимпиадата беше отложена преди почти осем месеца.

"За да защити японския народ и от уважение към японския народ, МОК ще положи големи усилия, за да гарантира, че колкото се може повече хора — участници в Олимпийските игри и посетители ще пристигнат тук с ваксина, ако ваксината е на разположение дотогава", каза Бах. "Това ни прави много уверени, че ще можем да имаме зрители на Олимпийския стадион през следващата година и че зрителите ще се радват на безопасна среда", каза Бах.

Президентът на МОК прекара два дни в непрекъснати срещи и фотосесии с политици и организатори в Токио, насочени към това, да убеди японската общественост, че провеждането на Олимпийските игри ще бъде безопасно дори по време на пандемия.

Олимпиадата трябва да бъде открита на 23 юли 2021 г.

Възможната ваксина беше обявена миналата седмица от Pfizer Inc., която би могла значително да помогне на МОК и местните организатори да проведат Олимпийските игри. Имаше и напредък в областта на бързото тестване.

Всичко това се случва, тъй като случаите на болестта в световен мащаб се увеличават драстично, приближавайки зимата в северното полукълбо. Бах пътува до Токио с чартърен полет, но миналия месец отмени пътуване до Южна Корея поради разпространението на вируса в Европа.

Някои спортисти и фенове от чужбина почти със сигурност ще се противопоставят на всяко изискване да приемат ваксина, която, както намекна по-рано Бах, може да бъде почти задължителна за олимпийската "солидарност".”

Япония наскоро е домакин на бейзболни мачове с почти просторни тълпи от 30 000 фенове на някои стадиони. Също така се е провела изложба на гимнастически срещи с 22 спортисти, пристигнали от чужбина, в която взеха участие няколко хиляди фенове.

Япония до голяма степен беше пощадена от вируса със само около 1900 смъртни случая. Това се дължи на бързото затваряне на границите и на факта, че обществеността спазва стриктно всички мерки за безопасност.

Няколко проучвания показват, че японската общественост е двусмислена по отношение на игрите, изправени пред по-сериозни предизвикателства като рецесията на икономиката.

"Ние сме решени да реализираме игрите в Токио през следващото лято като доказателство, че човечеството е победило вируса."- каза Суга.

Олимпийските и параолимпийските игри са гигантски. Те включват 15 400 олимпийски и параолимпийски спортисти, както и десетки хиляди треньори, официални лица, съдии, ВИП, спонсори, медии и телевизионни оператори, които влизат в Япония.

МОК получава 73% от приходите си от телевизията, което е решаващ фактор в стремежа си да бъде домакин на Олимпиадата. Американската мрежа NBC плаща повече от $ 1 млрд.

Разходите също са проблем за японската общественост. Миналата година одитният доклад на правителството заяви, че разходите за подготовката на Олимпиадата могат да достигнат 25 милиарда долара. Всичко, с изключение на $ 5,6 милиарда, са държавни пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: България U21 - Естония U21, квалификация за Евро 2021
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: България U21 - Естония U21, квалификация за Евро 2021
Стоянович иска да укрепи защитата на Левски
Стоянович иска да укрепи защитата на Левски