НОВИНИ

МОК: Олимпийските игри не може да предизвикват разделение и да изключват спортисти

мок олимпийските игри предизвикват разделение изключват спортисти
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 22.02.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийските игри не може да предизвикват разделение и да изключват спортисти, заявиха от Международния олимпийски комитет (МОК), защитавайки плана си да позволи на руските и беларуски спортисти да се класират за летните олимпийски игри в Париж 2024. В изявление по повод първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, МОК каза, че Игрите имат обединяващ характер, който насърчава мира.

Олимпийската централа е обект на критики, след като през миналия месец обяви, че обмисля спортистите от Русия и Беларус да се класират за Олимпиадата чрез азиатски квалификации и да се състезават като неутрални състезатели, без знамена или химни.

Спортистите от тези страни бяха със забрана за участие на международни състезания, след като Русия започна "специална военна операция" в Украйна, но някои международни федерации сега им позволяват да се върнат, следвайки указанията на МОК.

"Олимпийските игри не могат да предотвратят войни и конфликти. Нито могат да се справят с всички политически и социални предизвикателства в нашия свят. Това е в сферата на политиката. Но Олимпийските игри могат да дадат пример за свят, в който всички спазват еднакви правила и се уважават един друг. Те могат да отворят вратата за диалог и постигане на мир по начини, по които изключването и разделението не го постигат", се казва в изявлението на МОК.

Украйна и нейните източноевропейски и балтийски съседи са водещи в призива за забрана на участие на руските и беларуски спортисти в Париж 2024, докато руските войски продължават да нахлуват в Украйна, за което получава помощ от Беларус.

В понеделник повече от 30 страни, включително САЩ, Великобритания и Франция, се обединиха около забраната за участие на руски и беларуски спортисти в международни състезания.

Украйна също заплаши да бойкотира Олимпийските игри заради участието на Русия.

"Нашата мисия винаги е била да насърчаваме мира чрез спорт. МОК остава ангажиран с тази мисия да обедини целия свят в мирна конкуренция и до днес. Усилията за поддържане на мира се нуждаят от диалог. Състезание със спортисти, които зачитат Олимпийската харта, може да послужи като катализатор за диалог, който винаги е първа стъпка към постигане на мир", се казва още в изявлението на МОК.

Международният олимпийски комитет (МОК) няма намерение да отменя санкциите срещу Русия и Беларус, съобщиха още от централата.

"МОК приложи санкции срещу Русия и Беларус по безпрецедентен начин - забрана от участие в международни спортни турнири, забрана за използване на знамена, химни или други национални символи, забрана на допускане на правителствени или държавни служители до каквито и да е международни спортни събития. Санкциите влязоха в сила през февруари 2022 година и след това бяха потвърдени от Олимпийската среща на върха на 9 декември 2022-а. Те остават в сила", заявиха от МОК.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов с отлично начало на Купа „Странджа"
Радослав Росенов с отлично начало на Купа „Странджа"
Програмата за разселване на бежанците от Украйна се удължава до 31 март
Програмата за разселване на бежанците от Украйна се удължава до 31 март