НОВИНИ

МОК стартира Олимпийски дневен ред за изкуствен интелект

Инициативата беше представена по време на интерактивно събитие, състояло се в Lee Valley Velo Park в Олимпийския парк „Кралица Елизабет“, където се проведоха Олимпийските и Параолимпийските игри Лондон 2012.

МОК стартира Олимпийски дневен ред за изкуствен интелект
bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 26.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Слушай новината

В рамките на новаторска инициатива на 19 април 2024 г. Международният олимпийски комитет (МОК) стартира Олимпийския дневен ред за изкуствен интелект. Инициативата беше представена по време на интерактивно събитие, състояло се в Lee Valley Velo Park в Олимпийския парк „Кралица Елизабет“, където се проведоха Олимпийските и Параолимпийските игри Лондон 2012.

Олимпийският дневен ред за изкуствен интелект е третият стратегически документ, стартиран под ръководството на президента на МОК Томас Бах. Той следва Олимпийския дневен ред 2020, представен през декември 2014 г. и Олимпийския дневен ред 2020+5, представен през март 2021 г.

В него се разглежда въздействието, което изкуственият интелект (ИИ) може да окаже върху спорта и как МОК, в качеството си на лидер на олимпийското движение, възнамерява да играе водеща роля в глобалното прилагане на ИИ в спорта. Установяват се амбицията и ръководните принципи на МОК, определят се областите с голямо въздействие за прилагане на ИИ и се разглеждат рамката и механизмите за управление, необходими за намаляване риска и насърчаване отговорното използване на ИИ.

Очертават се четири ангажимента, които МОК е поел, докато предприема първите стъпки в интегрирането на ИИ в олимпийската екосистема и използването на силата на ИИ в своето оперативно управление в олимпийските игри и в цялото олимпийско движение.

Събитието може да бъде гледано отново на адрес www.youtube.com/iocmedia.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне през почивните дни
Затопляне през почивните дни
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката