НОВИНИ

Молебен в новоизграждащия се български храм в Лондон в Деня на независимостта

Васил Христов
от Васил Христов
18:35, 22.09.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Лондон Денят на българската Независимост беше отбелязан с молебен в новоизграждащия се там български православен храм. Параклисът „Св. Иван Рилски“ е в сградата на българското посолство в британската столица.

На метри от "Роял Албърт хол", в самото сърце на Лондон българите ще имат свой православен храм. Дълго време стотици православни, които живеят в британската столица, се събираха в параклиса, който се намираше в бившия гараж на българското посолтво. Митрополитът на Западна Европа Антоний съобщи, че новият храм, построен с помощта на дарения и отпуснатите от българската държава 3 милиона лева, ще бъде осветен през февруари следващата година.

"Денят на българската Независимост ще остане в сърцата и историята на българите във Великобритания поради факта, че много скоро те ще имат своя самостоятелен православен храм", отбеляза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

На 4 ноември 2023 г. в присъствието на митрополит Антоний и тогавашния посланик във Великобритания Марин Райков бе поставено началото на дарителска кампания, от която бяха събрани стотици хиляди британски паунди, които ще бъдат използвани за довършителните работи.

"Радостни, честити и благодарни сме от цялото си сърце на Бога от това благодеяние, на българската държава и Министерски съвет, за отпуснатите над 3 милиона лева средства, за да се реализира този мащабен проект, който ще бъде дом за нашите сънародници, където да могат да удовлетворят своите духовни потребности", каза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Реконструкцията включва разширяване на цялостното пространство с обединяване на две помещения на първи и втори етаж, за да се получи височина за купол, изграждане на нов покрив и два нови изхода. Стилът на църквата е класически, в традицията на средновековните български църкви в Плиска, Преслав, Сердика, Велико Търново, които са повлияни от византийската традиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да свикнеш с неуспеха
Да свикнеш с неуспеха
Брайтън и Нотингам Форест останаха непобедени през новия сезон
Брайтън и Нотингам Форест останаха непобедени през новия сезон