НОВИНИ

Напредва строежът на първата българска църква в Лондон

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
22:03, 07.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

На днешния светъл християнски празник духовна радост и за над 200 000 наши сънародници във Великобритания. В Лондон напредва строежът на първата българска православна църква, която ще носи името Св. Йоан Рилски. До момента единствено нашата общност няма свой храм в страната.

Църквата се строи в самото сърце на Лондон, в част от имота на посолството ни, на около 100 метра от Роял Албърт Хол и няколкостотин метра от двореца Кенсингтън. Наскоро проектът беше защитен пред общината в Уестминстър с усилията на посланик Марин Райков, чиято е идеята за този храм и беше издадено разрешение за строеж.

Огромна подкрепа от самото начало беше оказана и от Западно и средно европейския Митрополит Антоний. В самия край на изтеклата година българското правителство отпусна милион и половина за изграждането на църквата. Събрани бяха и средства от нашите сънародници във Великобритания. Проектът е на италианския архитект Карло Буги.

"За да бъде одобрен проектът, трябваше да не се нарушава архитектурният облик на сградата, която е защитена, защото повечето от сградите в тази престижна част на града. Реално фасадата няма да бъде радикално променена, но за сметка на това вътре, така въображението на архитекта, ние ще вградим една средна по размери църква с купол и ще направим така че действително българската общност да разполага и БПЦ с един определено представителен и красив храм", каза Марин Райков - посланик на Р.България във Великобритания.

Проектът е одобрен от Уестминстър за рекордно краткото време от 4 месеца и ще бъда повод за истинска гордост на всички православни българи в кралството, уверен е посланик Райков. Надеждата му е в рамките на година и половина църквата да бъде готова. Тя ще побира между 130 и 150 души. До момента единствено нашата православна общност във Великобритания няма свой храм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драма с дузпи прати Монако към 1/16-финалите за Купата на Франция за сметка на Ланс
Драма с дузпи прати Монако към 1/16-финалите за Купата на Франция за сметка на Ланс
Кола се преобърна на бул. "Цариградско шосе" в София
Кола се преобърна на бул. "Цариградско шосе" в София