НОВИНИ

Три пъти повече пациенти са посетили единствения дежурен кабинет в Благоевград по празниците

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 07.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Дълги опашки от чакащи по време на празниците в единствения дежурен лекарски кабинет за неотложна помощ в Благоевград. Около Коледа и Нова година през кабинета са преминали три пъти повече пациенти от обикновено. Пикът е бил на 31 декември, когато медицинска помощ са потърсили над 220 души.

Между 60 и 80 пациенти средно търсят медицинска помощ в неотложния лекарски кабинет в Благоевград. В пъти повече обаче са били пациентите около празниците.

"Предпразнично само и единствено тук имаше лекар, нямаше къде другаде да се отиде".

"Точно на 27-ми, тук беше някаква лудница, много малки деца, много възрастни хора, всеки чакаше, но всеки си чакаше и реда, не е имало кавги и караници"

Въпреки сериозното натоварване всички пациенти са прегледани и обслужени.

Неотложният кабинет в Благоевград е разкрит преди 13 години. Работи през нощта и в почивните дни, а дежурства в него дават, както лични лекари, така и медици от спешната помощ.

"Обслужваме всички пациенти, които търсят помощта на този кабинет. В близост сме със Спешен център и Спешно-приемно отделение, когато случаят е от спешен характер го изпращаме съответно в СПО, а когато попаднат в Спешен център, а не са за тях, т.е. случаят е неотложен, го изпращат в нашия кабинет, така че добре си партнираме с тези две структури", коментира Таня Календерска, мениджър на неотложния кабинет.

Медици от Спешното приемно отделение споделят, че при тях често идват пациенти, които са с главоболие, настинка или други неспешни случаи, които те нямат право да обслужват, затова препращат пациентите към неотложния лекарски кабинет.

Автор: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул спечели голямото дерби с Арсенал в третия кръг на ФА Къп
Ливърпул спечели голямото дерби с Арсенал в третия кръг на ФА Къп
Павлин Иванов вкара 15 точки при успех на Сибиу в румънското първенство
Павлин Иванов вкара 15 точки при успех на Сибиу в румънското първенство