НОВИНИ

Израел ликвидира структури на Хамас

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:06, 07.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати търсят дипломатически път за деескалация на ситуацията на границата между Израел и Ливан, обяви държавният секретар Антъни Блинкен, който е на обиколка в Близкия изток. Совалка там провежда и първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел, в опит за създаване на условия за дългосрочен мир в региона.

Близо 23 000 са вече палестинските жертви в Газа, днес бяха убити и двама палестински журналисти, според Хамас, при израелски удар. Израелската армия обяви, че е разбила напълно командните структури на терористичното движение в северната част на анклава.

Според говорителя на израелската армия, в момента Хамас оперира само спорадично в северната част на Газа.
8000 бойци на групировката са ликвидирани, 30 000 единици оръжие са иззети.

"Боевете ще продължат и през 2024 година. Целите на войната са разбиване на Хамас на север и на юг", каза Даниел Хагари, говорител на армията на Израел.

Израелският премиер предупреди проиранското шиитско движение Хизбула да не подклажда конфликта по северните граници с Ливан. Напрежението нарасна след убийството на втория човек в йерархията на Хамас Салех ал Арури в Бейрут.

"Препоръчвам на Хизбула да научи това , което Хамас научи през последните месеци, а именно, че няма терорист с имунитет", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Разселените палестинци в Газа имат различни очаквания от започналата обиколка на американския държавен секретар в Близкия изток.

"Надяваме се, че Антъни Блинкен ще сложи край на войната, ще сложи край на мизерията, в която живеем. Той трябва да сложи край на целия този тероризъм", смята жителят на Рафа Ум Мохамад Ал Аркан.

"Това е неприятелска визита. Тя ще засили войната срещу нас и ще ни разпръсне още повече", смята Муса Ал Атаунех, жител на Рафа.

Първият дипломат на Вашингтон посети Йордания, където разговаря с крал Абдула Втори и външния министър Айман ас Сафади. Блинкен подчерта необходимостта Израел да промени военната си тактика така, че да намали броя на цивилните жертви и да даде възможност за значително увеличаване на хуманитарната помощ в Газа.

"Искам да похваля изключителната работа на Световната програма по прехраната, която се опитва да достави повече храна на повече хора. Те правят това с огромен риск на място в Газа всеки ден", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

От Аман, Блинкен се отправи към следващите точки от совалката си - Катар и Обединените арабски емирства. На обиколка в региона е и първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел. Двамата с Блинкен се опитват да предотвратят разпространението на войната в Газа към Ливан, Западния бряг и Червено море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павлин Иванов вкара 15 точки при успех на Сибиу в румънското първенство
Павлин Иванов вкара 15 точки при успех на Сибиу в румънското първенство
Монтана 2003 се подсили с американка
Монтана 2003 се подсили с американка