НОВИНИ

До 16 януари се кандидатства по втория етап на програмата за саниране

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 07.01.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Наближава крайният срок за кандидатстване по втория етап на програмата за саниране. До 16 януари от Етажната собственост могат да подават проектите си за безвъзмездно финансиране. Бюджетът за тях е малко над 280 милиона лева. Вече близо 2000 сгради в страната са се възползвали от Националната програма за енергийна ефективност. А програмата на енергийното министерство предвижда до 2050 година да бъдат санирани половината сградите в страната. Ето примерът от Варна.

Тези сгради в квартал "Трошево" във Варна са сред малкото, които бяха въведени в експлоатация по програмата за саниране.

"Санираха покрива, фасадата, смениха всички дограми, не само на апартаментите, а и на етажите. Блокът изглежда много добре", каза Игор Дяков.

След ремонтите домакинствата вече плащат по-малко за отоплениe.

"Икономията в топлинната енергия е някъде 30-40 на 100", обяснява Игор Дяков.

"Доста по-лесно се отоплява и разбира се, еднакво топло е навсякъде, което е най-важното", заяви Мария Томова.

При първия етап от програмата, във Варна бяха санирани 41 блока, което доведе до промяна на цялостния облик на града.

"Когато хората видяха, че нещата се получават добре, започнаха да подават заявления. До 41 сгради успяхме да санираме, тогава беше изчерпан финансовият ресурс на самата програма", поясни инж. Петър Гърбузов, Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" към Община Варна.

Финансирането по първия етап от програмата беше на 100%. Домакинствата са заплащали по желание единствено за допълнителни строителни дейности, които не са включени в списъка от ремонти.

"Платихме за някакви тръби, което не влизаше в санирането между етажите, но всичко останало подновиха и направиха много добре", споделя Игор Дяков.

Хората твърдят, че понякога санирането на сградите отнема повече от година и те трябва да търпят неудобства от ремонтните дейности, но крайният ефект си заслужава.

"Аз отчитам общата полза, имайки предвид, че се смени дограмата на целия блок и се запечата целият блок", заяви Теодора Желязкова.

При втория етап от програмата, безвъзмездната финансова помощ ще покрива 80% от допустимите разходи. Етажните собственици ще трябва да платят със свои средства останалите 20%. Общината във Варна ще получи близо 80 милиона лева за саниране на още сгради.

"От общо 95 броя, 31 са с осигурено финансиране, другите са в резервния списък", обясни инж. Петър Гърбузов, Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" към Община Варна.

Ако до 16 януари подадените проекти за втория етап от програмата са на по-малка стойност от предвидения бюджет от над 282 милиона лева, срокът за кандидатстване ще бъде удължен до края на месец февруари тази година. Според условията, могат да кандидатстват всички собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 година.

Автори: Петър Дойкински, Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция триумфира в женската щафета от Световната купа по биатлон в Оберхоф
Франция триумфира в женската щафета от Световната купа по биатлон в Оберхоф
Харалд Амундсен взе купата в тазгодишното издание на веригата "Тур дьо Ски"
Харалд Амундсен взе купата в тазгодишното издание на веригата "Тур дьо Ски"