НОВИНИ

Започва безплатна имунизация срещу пневмококови инфекции за хора над 65 години

Осигурените ваксини са над 74 000 дози

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:21, 07.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

В разгара на грипната епидемия у нас започва безплатна имунизация на възрастни срещу пневмококови инфекции. По Националната програма на здравното министерство, която стартира тази година, е предвидено да бъдат ваксинирани над 74 000 души.

Пневмониите са сред 10-те водещи причини за смърт у нас.

"При лицата над 65, 70, 75, 80 пневмониите стават все по-често причина за смърт", каза д-р Кремена Пармакова - началник на отдел в Министерство на здравеопазването.

Рискът от усложнения и летален изход след пневмония при възрастни със сърдечни и белодробни заболявания е голям. Тази година около 5% от хората над 65 години ще могат да се ваксинират срещу пневмококови инфекции при личния си лекар. Приоритетно ще се ваксинират хората с хронични заболявания.

"Една пневмония, развита на един увреден терен, с предшестващо белодробно заболяване, със захарна болест, която дори да кажем може да не е задължително да е на инсулин, но тя също би се влошила независимо от терапията. Пациенти, които имат инфаркти, инсулти - при тях наистина е препоръчително да бъдат първите, които ще бъдат защитени от възможността да развият пневмококова пневмония", съветва д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Очаква се ваксините да стигнат до личните лекари през този месец при условие, че Здравната каса финализира преговорите с притежателя на разрешение за употреба.

"Преговорите с този ПРУ към настоящия момент не са приключили, но се очаква това да стане в близките дни. След като бъде постигнато съгласие за размера на отстъпката, до края на месец януари ще се сключи договор за отстъпка от цената на ваксината, чрез която ще се осигурява изпълнението на националната програма", коментираха от НЗОК.

От касата твърдят, че ваксините вече са у нас и след финализиране на договора бързо ще стигнат до личните лекари.

"Ваксината може да се постави целогодишно. Пневмококовите инфекции имат пик през зимния и есенния сезон. Така,че ваксината може да се постави още от началото на годината", каза д-р Кремена Пармакова - началник на отдел в Министерство на здравеопазването.

Ваксината се поставя еднократно, а в края на програмата през 2026-та се очаква да бъдат ваксинирани около 15% от възрастните хора.

"Очакваме при възрастните пациенти да има много добър ефект, както има и ефект от ваксината, която поставяме в момента срещу сезонния грип", коментира д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Към края на ноември по Националната програма срещу грип са се ваксинирали над 260 хиляди души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС: България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци
МС: България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци
Рафаел Надал обяви, че няма да участва на Australian Open
Рафаел Надал обяви, че няма да участва на Australian Open