НОВИНИ

В Черноморец протестираха наследници на земи

Хората са получили писма от Министерството на земеделието, че ще бъдат обезщетени, но с други имоти, далеч от техните земи

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 07.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Слушай новината

Повече от 40 години собственици на имоти край Черноморец не могат да получат наследствените си земи. Те са с отпаднала необходимост, върху тях са били построени вече неработещи военни поделения, но две десетилетия казусът продължава. Няколко пъти са излизали на протест. Направиха го и днес, след като ден преди Коледа получават писма от Министерството на земеделието, че ще бъдат обезщетени, но с други имоти, далеч от техните земи.

Над 200 са наследниците на земи в крайморските местности Акра, Таласакра и Червенка. И от години водят дела да си получат обратно наследствените имоти.

"Преди съдът да се е произнесъл получават по административен път решения за обезщетения във вътрешността на общината", каза Васил Жечев, Инициативен комитет за запазване на земите.

"В закона пише "в рамките на общината" и това се използва. Един квадратен метър на морето край един живописен полуостров струва повече, отколкото да кажем, както ни дават в Крушевец", подчерта Милко Димов, собственик на земи.

"Частната собственост е неприкосновена. Така както я отнеха от дядовците ни, от прадядовците ни, би трябвало така да ни я възстановят. Нали това е идеята на демокрацията. Имам документ от 1894 г., когато моят прадядо е купувал такива земи", коментира Славка Бакалова.

Част от хората са си върнали имотите след промени в Закона за земите с отпаднала необходимост, но с дълги съдебни битки.

"Трябваше да се направи една наредба и да се облекчи този процес и хората да не получават земите на своите бащи и деди, водейки дела всеки сам, а да бъдат върнати анблок, но така или иначе 12 години хората, които бяха на власт не пожелаха да направят тази крачка", заяви Росен Деспов, кмет на Черноморец.

Димитър Василев е успял да получи земята си в местността Червенка, но само на документи, тъй като попада в зоната на бившите военни поделения. И тя все още е охранявана.

"Тук не пускат никой да влезе. Няма право никой да влезе. Има две заведения, а даже има и къща направена вътре. Хората ги е страх да ни ги откраднат от военните имотите", обясни Димитър Василев.

В сряда предстои среща на протестиращите с областния управител на Бургас, който пък да предаде исканията им към ресорните министерства.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова с пореден силен мач при шампионатна победа на Сепси
Борислава Христова с пореден силен мач при шампионатна победа на Сепси
Националният отбор по водна топка за жени допусна трета поредна загуба на eвропейското първенство
Националният отбор по водна топка за жени допусна трета поредна загуба на eвропейското първенство