НОВИНИ

Политическо напрежение заради непоканени депутати на Богоявленския водосвет

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:31, 07.01.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение преди началото на новата сесия на парламента. Покани за водосвета на Богоявление вероятно са били изпратени от ресорното на Тодор Тагарев Министерство на отбраната само до председателя и заместник-председателите на Народното събрание и членовете на военната комисия, но не и до другите депутати. Росен Желязков коментира това по време на официалното му посещение във Виетнам.

Без депутати и лидери на парламентарните групи на водосвета на Богоявление - председателят на Народното събрание е бил информиран и е поискал проверка.

"Предполагам, че става въпрос за някакво недоглеждане. До сега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители. Ще поискам информация, за да стане ясно дали става дума за недоглеждане или за по-особено отношение от организаторите", заяви Росен Желязков.

"Аз се надявам, че този човек ще си отиде още преди ротацията, още като министър на отбраната. Колкото по-дълго седи, толкова по-опасно за страната ни. И не само това, което се е случило, ако се е случило на Богоявление при освещаването на знамената, но и с всичките действия, които се направиха в областта на отбраната. Със закупуването на оръжия в пъти по-скъпи от това, което е , със едни самолети, които са платени преди пет години, а все още ги няма", коментира Борислав Гуцанов - депутат от ПГ на БСП.

Депутатите от ресорната комисия не били пропуснати с покани.

"Точно като член на комисията по отбраната получих лична покана. Честно казано съм изненадан, че има такъв скандал, защото това е съвсем в реда на нещата - министърът да покани членовете на комисията на този водосвет", каза Александър Николов - депутат от ПГ на ИТН.

От Министерството на отбраната изтъкват, че е установен пропуск по отношение на председателите на ПГ, защото експерт използвал неактуализиран списък.

Министерство на отбраната:
Вратите на министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната.

Вината беше поета. Експертката подаде оставка.

Кристел Чимширова- главен експерт в дирекция “Връзки с обществеността и протокол” в Министерство на отбраната:
"Единствено съжалявам, че заради мен атакуват най-достойният и компетентен министър на отбраната Тодор Тагарев."

В позиция Делян Пеевски се обръща към Тодор Тагарев с думите, че отговорността винаги е лична.

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС:

"Не се крийте зад съветници и експерти! Поемете отговорност за гафа. Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в "Пирогов", но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента. Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност."

През новата политическа сесия на дневен ред ще бъдат законопроекти, свързани с плана за възстановяване и устойчивост.

"Конституционните измените вече са приети, така че от тук нататък трябва да се постига необходимото политическо съгласие за приемане на всички необходими процедури, както свързани с вторичното законодателство, така и по отношение на структурирането на органите. Позицията на президента не е изненадваща, той отдавна заяви, че ще атакува конституционните изменения и в това неговата позиция не е по-различна от позицията, която БСП, "Възраждане" и ИТН заеха", каза Росен Желязков - председател на НС.

Председателят на парламента посети провинция Куанг Нин Нгуен с 50 % индустрия - високи технологии, минно дело и 50 % услуги - в това число и туризъм.

"С изключително развитие - 10 000 долара БВП на глава от населението в провинцията", уточни Желязков.

Срещите на Росен Желязков продължават утре на високо политическо ниво.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 се подсили с американка
Монтана 2003 се подсили с американка
Мирела Демирева се завърна след повече от година отсъствие с победа на международен турнир в Германия
Мирела Демирева се завърна след повече от година отсъствие с победа на международен турнир в Германия