НОВИНИ

Министерството на отбраната призна за пропуск при организацията на водосвета на Богоявление

По погрешка не са били изпратени покани до председателите на парламентарни групи

живо брифинг министерството отбраната
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:31, 07.01.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на отбраната призна, че е установен пропуск при организацията на водосвета на Богоявление, тъй като не са изпратени покани до председателите на парламентарни групи.

"Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция", се казва в съобщение на Министерството на отбраната.

От ведомството подчертават, че иначе е спазен държавният протокол при организацията на водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6 януари 2024 г и че протоколът не е променян повече от 20 години. Поканени са били председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана.

"Поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично", се посочва в съобщението на МО.

От ведомството подчертават, че "вратите на Министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната."

По-рано днес председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще поиска писмено обяснение от военното министерство заради липсата на покани за ритуала към председателите на парламентарните групи.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски на свой ред призова министъра на отбраната Тодор Тагарев да се яви пред парламента и да "поеме отговорност за липсата на покана към депутати за водосвета на бойните знамена на Богоявление".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традициите на Ивановден (СНИМКИ)
Традициите на Ивановден (СНИМКИ)
Ботев Враца се раздели с двама играчи
Ботев Враца се раздели с двама играчи