НОВИНИ

МОН: Форматът на изпитите се променя, за да има по-добра приложимост на знанията

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 05.12.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на образованието и науката въвежда входни тестове в началото на всяка година за 8-и и 9-и клас. Целта е да се установи нивото на знания на учениците и да се знае върху какво да се наблегне през учебната година. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

"Нашата идея е да завъртим системата към повече приложност и умения за живота. Забелязахме, че българските ученици се справят много добре със знанията, които са придобили, но не толкова добре с това да ги приложат в реална житейска ситуация.

Задачите на ПИЗА, които са международни признати и използваме като отправна точка, са многокомпонентни и многопластови. Нивата на сложност са от 1-ви до 8-и. Това, което е различно от българските задачи, е, че не само изследват конкретните знания, а и дърпат предметни връзки между отделните предметите", коментира Наталия Митева.

Освен промяна във формата на изпитите, ще се създадат и банки от ресурси за учители, чрез които те ще могат да имат достъп до такива тестове и задачи.

Митева допълни, че на световно ниво се наблюдава спад на резултатите на учениците от държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Имаме нужда на световно ниво да се преосмисли какъв е смисълът на образованието. Общественото, публичното образование започва да губи смисъла си сред младите хора. Ние трябва да намерим кое ще им помогне да намерят своите кариери", обясни Наталия Митева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ива Христова: Повишават се случаите на респираторни вируси, но няма място за тревога
Проф. Ива Христова: Повишават се случаите на респираторни вируси, но няма място за тревога
Славия отново посреща ЦСКА, но този път в мач за Купата на България
Славия отново посреща ЦСКА, но този път в мач за Купата на България